Přeskočit na obsah

Národní park Celaque

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Celaque
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení1987
Rozloha266,31 km²
Poloha
StátHondurasHonduras Honduras
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Celaque
Národní park Celaque
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Celaque (španělsky Parque Nacional Montaña de Celaque) je národní park ve středoamerickém Hondurasu. Zákon o jeho vytvoření přijal Národní kongres 5. srpna 1987.[1] Park se nachází se nedaleko města Gracias na území departementů Lempira, Ocotepeque a Copán. Jeho rozloha činí 266,3 km², z toho 145 km² připadá na jádrovou zónu s vyšším stupněm ochrany. Na jeho území se nachází nejvyšší honduraská hora Cerro Las Minas zvaná také Celaque, což v domorodém jazyce lenka znamená „schránka vod“.[2] Parkem prochází kontinentální rozvodí Ameriky a jeho nadmořská výška se pohybuje od 975 do 2 870 m. Roční srážky zde dosahují až 2 400 mm.

Na území parku bylo nalezeno 269 druhů ptáků, 70 druhů savců a 32 druhů plazů.[3] Vyskytuje se zde ocelot velký, puma americká, nosál bělohubý, jelenec běloocasý, pekari páskovaný, kvesal chocholatý, amazoňan běločelý, luňák vlaštovčí, guan malý, šoupálek americký, piranga červenohnědá a různé druhy tukanů, zelenáčků a kolibříků. Místními endemity jsou rejsek Sorex mccarthyi, mločík Bolitoglossa celaque a hvízdalka Leptodactylus silvanimbus. V nižších polohách převládají borovice a duby, ve vyšších polohách roste mlžný les, který dále přechází v trpasličí les se zakrslými dřevinami.[4] Vegetaci tvoří bromélie, aralky, orchideje, širály a endemická mořenovitá rostlina Rondeletia evansii. V lesích roste také množství hub, např. jedlý ryzec indigový.

V roce 1998 oblast parku zasáhl hurikán Mitch. Problémem pro ochranu přírody je odlesňování oblasti kvůli pěstování kukuřice, kávovníku a banánovníku, které způsobuje erozi horských svahů. Udržitelnější příležitost obživy místním lidem nabízí rozvíjející se ekoturistika. UNESCO navrhlo zařazení parku na seznam Světové dědictví.

Podle místní legendy lze v lesích potkat ducha náčelníka Lempiry, vůdce odboje proti španělským dobyvatelům.

  1. Celaque National Park [online]. Red Honduras [cit. 2024-08-12]. Dostupné online. 
  2. Cerro Celaque - Las Minas [online]. Summitpost [cit. 2024-08-12]. Dostupné online. 
  3. Celaque National Park and Cacique Lempira—Señor de las Montañas Biosphere Reserve [online]. LAC Geographic [cit. 2024-08-12]. Dostupné online. 
  4. Celaque National Park [online]. Neue Welt Reisen [cit. 2024-08-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]