Národní park Bažovská místa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Bažovská místa
Бажо́вские места
IUCN kategorie II (Národní park)
Zatopený lom Mastkový kámen
Zatopený lom Mastkový kámen
Základní informace
Vyhlášení4. dubna 2007
Rozloha61 060,83 ha
Poloha
StátRuskoRusko Rusko
OblastSverdlovská oblast
Souřadnice
Národní park Bažovská místa
Národní park Bažovská místa
Další informace
Webwww.bm-park.ru
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Bažovská místa (Бажо́вские местаBazhóvskiye mesta) je chráněnná oblast v Rusku ve Sverdlovské oblasti v oblasti města Sysert. Oblast má po rozšíření na přelomu let 2019 a 2020 rozlohu 610 km2[1]. Zřízen byl ke dni 2. 4. 2007.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Oblast je pojmenována po ruském spisovateli Pavlu Petrovičovi Bažovovi[2].

Přírodní památky[editovat | editovat zdroj]

Mastkový kámen (Тальков Камень)[editovat | editovat zdroj]

56°29′34″ j. š., 60°43′39″ z. d.

Jedná se o horu a jezero na místě zatopeného dolu, kde se těžíval mastek. Rostou v něm rostliny čeledí Voďankovité a Rdestovité. Hora se od něj tyčí asi jeden kilometr jihozápadně. Jezero je krásným místem na rekreaci, vzdálené asi 5 kilometrů západně od Sysertu. Jezero i s okolními lesy je přírodní památkou s rozlohou 89,4 hektarů.

Markovský kámen (Марков Камень)[editovat | editovat zdroj]

56°24′57″ s. š., 60°30′4″ v. d.

Turisty oblíbená hora o nadmořské výšce 413 metrů pokrytá jehličnatým, zejména borovicovým lesem. Zajímavostí je, že jej zmínil v jednom ze svých děl Pavel Bažov[3]. Oblast hory i s okolními lesy má rozlohu 277 hektarů.

Vrcholek hory Markovský kámen

Azovská hora (Азов)[editovat | editovat zdroj]

56°28′31″ s. š., 60°5′11″ v. d.

Hora o výšce 588 m n. m. oblíbená turisty. Název hory pravděpodobně pochází z tatarského slova azaw teš, což znamená stolička. Dle archeologa E. Berse se hora používala v době železné jako obětní místo.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Dominantním stromem zde je borovice. Dále se zde také vyskytují topol osika, smrk a méně často i olše. Mezi druhy, které se zde téměř nevyskytují patří například modřín a lípa. V lesích zde roste třeba třtina, kakost lesní, mochna, pstroček, plicník, hasivka, strdivka a svízel. Také jsou zde zastoupeny brusinky, jahody, borůvky a ostružníky.

Z dravých zvířat jsou v tomto národním parku zastoupeny následující druhy: medvěd hnědý, vlk obecný, liška, rys ostrovid, kolonok, tchoř tmavý a norek americký. Vyskytují se zde také zpěvní ptáci brkoslav, žluva, slavík obecný, hýl a sýkora.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Bazhov Places natural park was increased by 23 thousand hectares in the Sverdlovsk Region, Russia. eco-tourism.expert [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  2. - ГБУ СО "Природный парк"Бажовские места". www.xn----8sbb2bhti.xn--p1ai [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  3. Сказка Марков камень - Сказка Бажова Павла Петровича - Сказки Бажова скачать бесплатно или читать онлайн | Хранители сказок. hobbitaniya.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]