Národní památka Guayabo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní památka Guayabo
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Základní informace
Nadm. výška1 135 m n. m.
Poloha
StátKostarikaKostarika Kostarika
Souřadnice
Národní památka Guayabo
Národní památka Guayabo
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní památka Guayabo (španělsky Monumento Nacional Guayabo) je kostarická archeologická lokalita nedaleko města Turialba. Nachází se v Centrální památkové rezervaci (Área de Conservación Central) v provincii Cartago. Leží téměř uprostřed státu na jižním svahu sopky Turrialba. Rozloha národní památky je přibližně 2,3 km2a leží v nadmořské výšce 1100 m n. m. Je obklopena rostlinnou vegetací deštného pralesa. Pouze malá část tohoto naleziště byla prozkoumána.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní osídlení je datováno do doby 1 000 př. n. l. Opuštěno bylo kolem roku 1400 n. l. Důvody pro opuštění této lokality nejsou jasné. Vědci dosud nenašli žádné doklady, které by tuto otázku objasnily. Jednou z hypotéz je, že se zde mohla rozšířit nějaká nemoc, nebo mohla být lokalita opuštěna v důsledku bojů či vnitřních rozbrojů. Počet obyvatel města s okolním osídlením se v dobách rozkvětu odhaduje na 2 000 až 10 000 lidí.

Lokalita byla poprvé objevena v 19. století a první výzkum zde proběhl v roce 1882 pod vedením Anastasia Alfara, který byl ředitelen Národního muzea Kostariky. Byla objevena infrastruktura města, petroglyfy a hrobky. Během dalších vykopávek v 60. letech 20. století byla objevena také řada artefaktů. Lidé z Guayabo byli dobrými staviteli, o čemž svědčí i existence vodovodů a dalších kamenných staveb. Většina lokality je tvořena kruhovými mohylami, na nichž byly kdysi postaveny kuželovité dřevěné stavby. Lidé v té době žili ve velkých kónických domech s doškovými střechami.

Mnoho artefaktů a petroglyfů nalezených během vykopávek mělo podobu zvířat, jako jsou jaguáři a ještěrky. Byly nalezeny i předměty svědčící o zemědělství, zaměřeném především na plodiny jako maniok. Podle průzkumu lokality se zdá, že většinu práce zastávali přímo obyvatelé Guayaba, ale není vyloučena ani otrocká práce.[3][4]

Po vykopávkách místní nekropole z roku 1891 bylo více než 100 artefaktů vystaveno v roce 1892 na Historické americké výstavě v Madridu a pak velká část z nich i na Světové kolumbijské výstavě v Chicagu. Mezi výzkumníky, kteří zkoumali tuto lokalitu patří Anastacio Alfaro, Carlos Aguilar, Oscar Fonseca a Sergio Chávez.

Dne 13. srpna 1973 byla lokalita otevřena veřejnosti. Je možné procházet se po stezkách, pozorovat stavby nebo absolvovat prohlídku s průvodcem.[5]

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Celkově archeologická lokalita zaujímá oblast 232 hektarů, z nichž je vykopána pouze malá část. V prozkoumané oblasti jsou mohyly, schodiště, hráze, otevřené i uzavřené vodovody, nádrže na vodu, hrobky, petroglyfy, monolity a sochy. Ve střední části jsou mohyly či kamenné podstavce, obvykle kruhového tvaru o průměru 10 až 30 m. Mezi nejdůležitějšími stavbami je velká mohyla jež ležela uprostřed obce. Vedla k ní zpevněná silnice, která spojovala tuto osadu s dalšími osadami až do vzdálenosti 9 km. Tato budova pravděpodobně sloužila jako symbol moci i jako veřejná budova.[5]

Silnice jsou tvořeny souborem kamenných cest používaných jako tranzitní trasy i jako součást odvodňovacího systému. Existují zde silnice, které se vinou různými směry od prozkoumané oblasti a jež jsou několik kilometrů dlouhé. K překonání nerovností byla stavěna schodiště. Nachází se zde také složitá síť vodovodů, z nichž některé jsou stále funkční. Vodovody mají podobu uzavřených či otevřených kanálů pro vedení vody na požadovaná místa či do nádrží na vodu, kterou jsou v centrální části města.

Mimo to se na lokalitě nachází hrobky, které jsou rozmístěny po lokalitě a tvoří je oblázky a kamenné desky.

Z uměleckých předmětů jsou zde nejčastější petroglyfy či ryté kameny a nachází se po celém nalezišti. Mezi nimi je i monolit s vyobrazením jaguára či ještěrky.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Vegetace, která obklopuje archeologické naleziště je charakteristická pro deštný prales a je tvořena hustými zelenými listy. Lesních druhů jako šácholan, Lysimachia monelli, Ruprechtia apetala či Heliocarpus appendiculatus je mnoho a jsou pokryty velkým množstvím epifytních rostlin, jako jsou bromélie či orchideje.

Z fauny zde žijí ptáci jako tukan, trogon, datel, momot a další a také drobní savci jako pásovec, králík, kojot, lenochod aj. Vyskytuje se zde také mnoho druhů hmyzu a plazi a žáby, typické pro tuto oblast.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Guayabo National Monument na anglické Wikipedii a Monumento nacional Guayabo na španělské Wikipedii.

  1. "Monumento Nacional Guayabo Map". SINAC. Dostupné online
  2. Raiders of the lost tribe: The ruins of Guayabo. The Tico Times | Costa Rica News | Travel | Real Estate [online]. [cit. 2021-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ADAM KEVIN, Benfer. Interregional "Landscapes of Movement" and the La Unión Archaeological District of Northeastern Costa Rica. , 2012-05-31 [cit. 2021-04-13]. Thesis. University of Kansas. . Dostupné online. (anglicky) Archivováno 13. 4. 2021 na Wayback Machine.
  4. Aguilar, Carlos H. (1968). "Actividades en Costa Rica. Parque Arqueologico de Guayabo de Turrialba". B.B.A.A. Boletín Bibliográfico de Antropología Americana. 31: 7–8. JSTOR 40974916
  5. a b HALL, Joshua R. Guayabo de Turrialba - Space of power. Ancient World Magazine [online]. [cit. 2021-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]