Modrásek vičencový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModrásek vičencový
alternativní popis obrázku chybí
Samec modráska vičencového
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodPolyommatus
Binomické jméno
Polyommatus thersites
(Cantener, 1834)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek vičencový (Polyommatus thersites) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Rozpětí jeho křídel je 26 až 32 mm. Samci mají fialově modrá křídla s bílými třásněmi. Samice jsou hnědé a mají oranžové příkrajní skvrny. Samci modráska vičencového jsou velmi podobní o něco větším samcům modráska jehlicového (Polyommatus icarus). Ti však mají na rubu předních křídel dvojici bazálních skvrn, které u modráska vičencového chybí.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Skupinka samců modráska jehlicového (pro porovnání)

Motýl je rozšířený od Maroka přes Španělsko, jižní a střední Evropu (jižní část) až po pohoří Ťan-šan ve střední Asii.

České republice je rozšířen ostrůvkovitě na jižní a jihovýchodní Moravě a ve středních a severních Čechách. Zahlédnout ho lze na kamenitých stráních, slunných svazích, v suchých úvozech, ale i na silničních náspech.

Ještě ve druhé polovině 20. století žil ve všech teplejších oblastech ČR. V současnosti patří mezi druhy, kterým ve volné přírodě hrozí vyhynutí.

Chování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Živnými rostlinami modráska vičencového jsou bobovité rostliny vičenec ligrus (Onobrychis viciifolia) a vičenec písečný (Onobrychis arenaria). Samice klade vajíčka na listy a stonky živných rostlin. Housenky, které jsou příležitostně myrmekofilní, se živí zprvu epidermální vrstvou mezi žilkami, později přijímají listy, poupata a nezralé plody. Motýl je dvougenerační (bivoltinní). Dospělce lze zahlédnout od května do června a od července do srpna. Ve vyšších polohách je motýl jednogenerační (monovoltinní) s letovou periodou od poloviny června do července. Přezimuje housenka.

Ochrana a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V České republice je tento druh modráska ohrožen. Motýla ohrožuje zarůstání vhodných stanovišť a intenzivní pastva.

V Praze vyhynul v roce 2004. Entomologové z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity založili s podporou pražského magistrátu na bývalé orné půdě na Dívčích hradech plochy příhodné pro jeho život. První modrásky vičencové na ně vysadili v roce 2018; v pozdním létě 2019 zde žily již stovky jedinců. Díky obnovené populaci mohou entomologové získávat informace nutné k další ochraně motýla především v posledních místech jeho přirozeného výskytu v Českém středohoří a na jižní Moravě.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na pražské Dívčí hrady se díky škole vrátil ohrožený modrásek. Ekolist.cz [online]. 2. 6. 2020 09:30 [cit. 23. 6. 2022]. ISSN 1802-9019. Dostupné z: https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/na-prazske-divci-hrady-se-diky-skole-vratil-ohrozeny-modrasek

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BENEŠ, Jiří et al. Modrásek vičencový – Polyommatus thersites (Cantener, 1834). Mapování a ochrana motýlů České republiky [online]. [Po r. 2002] [cit. 23. 6. 2022]. Dostupné z: http://www.lepidoptera.cz/motyli/modrasek-vicencovy-polyommatus-thersites-cantener-1834
  • BENEŠ, Jiří, ed.; KONVIČKA, Martin, ed. et al. Motýli České republiky: rozšíření a ochrana I, II = Butterflies of the Czech Republic: distribution and conservation I, II. Kolín: Společnost pro ochranu motýlů, 2002. 2 sv. 478 s., s. 494–857. ISBN 80-903212-0-8.
  • MACEK, Jan et al. Motýli a housenky střední Evropy. IV., Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. ISBN 978-80-200-1571-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]