Michal Janouch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Michal Janouch, PhD.
Narození20. září 1967
Chomutov
Úmrtí11. prosince 2021 (ve věku 54 let)
Alma materPřírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity
Povoláníklimatolog
ZaměstnavatelČeský hydrometeorologický ústav
Znám jakopolárník
ChoťOlina Janouchova
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michal Janouch (20. září 1967 Chomutov11. prosince 2021[1]) byl český klimatolog a polárník.

Celý svůj život zasvětil ochraně přírody a klimatu. Zúčastnil se 19. antarktické expedice Polské akademie věd na stanici Henryka Arctowského na Jižních Shetlandech, kde se podílel na výzkumu v oblasti klimatologie. Vystudoval Katedru geografie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1991 pracoval v Solární a ozonové observatoři Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Také působil jako předseda Polární sekce České geografické společnosti. Pod její hlavičkou pořádal mezinárodní setkání polárníků, kteří se zabývají arkto-alpínskou tundrou a polárními výzkumy v Arktidě, Antarktidě, na Špicberkách a Sibiři.

Česká republika v roce 2012 získala ocenění z programu OSN pro životní prostředí.

Několikrát navštívil Antarktidu, kde v roce 2010 na argentinské základně Marambio instaloval s vědeckým týmem Brewerův spektrofotometr[2] pro měření celkového ozonu v atmosféře a ultrafialové záření Slunce. Data byla pravidelně předávána do celosvětové databáze měření ozonu WOUDC. Za tuto činnost získala Česká republika v roce 2012 ocenění z programu OSN pro životní prostředí.

Michal Janouch byl zároveň úzce spjatý s Krkonošemi. Podílel se na dlouhodobých měřeních na meteorologické stanici Labská bouda a byl členem vědecké sekce Rady Krkonošského národního parku. Významnou měrou se zasloužil o záchranu a propagaci pozůstalosti českého polárníka Václava Vojtěcha, účastníka Byrdovy výpravy do Antarktidy.

V roce 2001 vydal knihu 180 dní ve službách krále Jiřího.[3]

Byl ženatý s Olinou Janouchovou, se kterou měl dvě dcery, Annu a Soňu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Michal Janouch – parte. geography.cz [online]. [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. 
  2. VÍTKOVÁ, Kateřina H. Čas tam utíká jinak, popisují hradečtí polárníci život na Antarktidě. iDNES.cz [online]. 2013-04-01 [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. 
  3. 180 dní ve službách krále Jiřího - Michal Janouch | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]