Michael Rostovtzeff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Rostovtzeff
Narození10. listopadu 1870
Žytomyr
Úmrtí20. října 1952 (ve věku 81 let)
New Haven
Místo pohřbeníNew Haven
Grove Street Cemetery
Alma materPrvní kyjevské gymnázium (do 1888)
Fakulta historie a filologie na Petrohradské univerzitě
Kyjevská univerzita
Povoláníekonomický historik, klasický archeolog, historik klasického starověku, vysokoškolský učitel, sociální historik, ekonom, klasický učenec, archeolog, historik, publicista a historik umění
ZaměstnavateléOxfordská univerzita (1918–1920)
Wisconsinská univerzita v Madisonu (1920–1925)
Yaleova univerzita (1925–1939)
Imperátorská petrohradská univerzita
Oceněníčestný doktor Lipské univerzity (1909)
čestný doktor Oxfordské univerzity (1919)
čestný doktor Harvardovy univerzity (1936)
čestný doktor Athénské univerzity (1937)
čestný doktor Univerzity v Cambridgi
… více na Wikidatech
Politická stranaKonstitučně demokratická strana
ChoťSophie M. Kulezycki[1]
Funkceprofesor
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Ivanovich Rostovtzeff nebo Michail Ivanovič Rostovcev (rusky: Михаил Иванович Росто́вцев; 10. listopadu 187020. října 1952) byl americký historik narozený na území dnešní Ukrajiny, jež bylo tehdy součástí Ruského impéria. Zabýval se starověkem, proslul především pracemi o starém Římu a Řecku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem učitele latiny. Po dokončení studií na univerzitách v Kyjevě a Petrohradu působil jako asistent a poté jako profesor latiny na univerzitě v Petrohradě (1898–1918) V roce 1918, po říjnové revoluci, emigroval nejprve do Švédska, poté do Anglie a nakonec, v roce 1920, do Spojených států. Tam přijal místo na Wisconsinské univerzitě v Madisonu, v roce 1925 pak přešel na Yaleovu univerzitu, kde pak učil až do svého odchodu do důchodu v roce 1944. Dohlížel na všechny archeologické činnosti této instituce a zejména na vykopávky v Dura Európos. V roce 1935 byl prezidentem Americké asociace historiků. V závěru života trpěl depresemi.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Již během svého působení v Rusku ho zajímaly antické dějiny, byť se ponejprv specializoval na antický vliv v jižním Rusku a na Ukrajině. Svoje znalosti o tomto tématu shrnul zejména v práci, která pak vyšla v USA pod názvem Iranians and Greeks in South Russia (1922). V Americe se ale začal více věnovat základním otázkám antického světa, především pak ekonomickým. Za vrcholné jeho dílo bývá považována kniha Sociální a ekonomické dějiny Římské říše, jež vyšla roku 1926. Rostovtzeff zde přednesl pozoruhodnou teorii o příčině zhroucení Římské říše, v níž ho ovlivnila i osobní zkušenost s pádem carského Ruska. Za klíčový problematický jev římských dějin považoval ozbrojení venkovského proletariátu a jeho vstup do římské armády ve 3. století. Kniha nicméně vyvolala kritiku. Bylo jí vyčítáno, že užívá marxistické pojmy jako proletariát, buržoazie či kapitalismus (ačkoli Rostovtzeff nebyl marxistou), a že je nemístně aktualizační, neboli je založená na autorových vlastních zkušenostech. Oceňováno nicméně je, že Rostovtzeff byl jedním z prvních, kdo spojil archeologické důkazy s literárními prameny. Z toho pohledu je ceněna zvláště kniha Dura-Europos and Its Art (1938), kde analyzuje vykopávky Yaleovy univerzity. Věnoval se i tématům jiných starověkých civilizací, jako byl Egypt, Sumer nebo počátkům arabské civilizace. V této souvislosti je mu připisováno autorství pojmu "karavanní město".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Michael Rostovtzeff na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2024-01-08].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]