Mezinárodní demokratická unie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní demokratická unie
Vznik24. června 1983
SídloMnichov, Německo
LídrStephen Harper
Oficiální webwww.idu.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní demokratická unie (IDU) je sdružením středových a pravicových politických stran z více než 60 zemí světa. Byla založena v roce 1983 Margaret Thatcherovou, Georgem Bushem starším, Jacquesem Chiracem a Helmutem Kohlem.

Předseda MDU Stephen Harper
Současný předseda Mezinárodní demokratické unie Stephen Harper.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní demokratická unie byla založena v roce 1983 v Londýně. U jejího vzniku stála britská premiérka Margaret Thatcherová, americký viceprezident George Bush st., tehdejší starosta Paříže a pozdější francouzský prezident Jacques Chirac a německý kancléř Helmut Kohl. V roce 2011 zasedal 22. února v Praze stálý výbor Mezinárodní demokratické unie pro zahraniční vztahy[1] a 11. listopadu téhož roku byl na setkání předsedů Mezinárodní demokratické unie zvolen místopředsedou tehdejší český premiér Petr Nečas (ODS). V tom samém roce obhájil předsednický post bývalý předseda vlády Austrálie John Howard[2].

Místopředsedy Mezinárodní demokratické unie se v minulosti stali i Mirek Topolánek a Václav Klaus[2].

Principy a ideologie[editovat | editovat zdroj]

V deklaraci principů z ustavující schůze v Londýně roku 1983 akcentuje Mezinárodní demokratická unie politickou svobodu, rovnost příležitostí a ekonomický rozvoj v souladu se zákonem. Zavazuje se k rozvíjení sociálních a politických hodnot, na nichž stojí liberální demokracie. Mezinárodní demokratická unie uznává základní lidská práva dle Listiny základních práv a svobod, především svobodu slova, volební právo, nezávislost médií a rovnost před zákonem. Smyslem Mezinárodní demokratické unie je sdružovat politické strany a hnutí se středopravým, pravicovým, konzervativním a liberálním směřováním.

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Stanovy Mezinárodní demokratické unie definují následující instituce:

Předseda[editovat | editovat zdroj]

Současným předsedou je od roku 2018 Stephen Harper,[3][4] 22. kanadský předseda vlády. V minulosti v křesle předsedy zasedli Sir John Key (2014–1018), John Howard (2002–2014) a William Hague (1997–2002).

Místopředseda[editovat | editovat zdroj]

V současnosti má Mezinárodní demokratická unie 15 místopředsedů, volených stejně jako je volen předseda. Místopředsedy jsou mj. Erna Solberg, předsedkyně vlády Norska za pravicovou norskou konzervativní stranu a Jan Zahradil, europoslanec za ODS[5].

Konference předsedů politických stran[editovat | editovat zdroj]

Konference předsedů politických stran (The Party Leaders Conference) se skládá z předsedů a vůdců členských politických stran. Dle stanov musí sejít minimálně jednou za tři roky. Na každou členskou stranu připadá jeden hlas. Procedurální rozhodnutí vyžadují nadpoloviční většinu hlasů, jiná než procedurální většinu dvoutřetinovou.[6]

Výkonná komise[editovat | editovat zdroj]

Výkonná komise (Executive Committee) je sestavena z předsedy a místopředsedů (či jimi jmenovaných zastupitelů), pokladníka a generálního tajemníka. Potkává se každých šest měsíců a má na starost mj. přípravu Konferencí předsedů politických stran a může se jich sama účastnit. Řídí chod Mezinárodní demokratické unie mezi setkáními Konference.[6]

Členové a členství[editovat | editovat zdroj]

Členem Mezinárodní demokratické unie se může stát jakákoli strana, která sdílí hodnoty sepsané v deklaraci principů z Londýna. Mezinárodní demokratická unie je členěna do těchto částí: Mezinárodní demokratická unie mladých (IYDU),[7] Ženská demokratická unie (IWDU) a šest Regionálních unií. Mezi regionální unie patří:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZAHRADIL, Jan. Předsednictvo Mezinárodní demokratické unie v Praze [online]. 2011-02-20 [cit. 2021-06-21]. Dostupné online. 
  2. a b Petr Nečas místopředsedou Mezinárodní demokratické unie (IDU) – ODS. Občanská demokratická strana [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. 
  3. The Right Honourable Stephen Harper | International Democrat Union [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. FEB 21, Janice Dickson Published on; 2018 1:19PM. Harper elected chairman of the International Democrat Union – iPolitics [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Leadership | International Democrat Union [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b Principles | International Democrat Union [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. International Young Democrat Union | The IYDU is a global alliance of centre right political youth organisations united by a common desire for greater freedom and less government. [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-07-18. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]