Meče Kádisíje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Meče Kádisíje
Základní informace
Výstavba1986
Materiálykorozivzdorná ocel, bronz a železobeton
Poloha
AdresaBagdád, IrákIrák Irák
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Meče Kádisíje (arabsky قوس النصر‎), často jen populárně zkřížené meče nebo ruce vítězství je označení pro dva oblouky, které mají podobu zkřížených mečů v Bagdádu, hlavním městě Iráku. Brány ohraničují přístup k veřejnému prostranství, kde se v době vlády Saddáma Husajna pořádaly vojenské přehlídky a různé další velkolepé události. Nachází se v tzv. Zelené zóně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dvě brány jsou od sebe vzdáleny zhruba 650 metrů. Každou z nich tvoří dva 43 metrů dlouhé meče, které drží dvě paže vyčnívající ze země a křížící se v blízkosti špiček ve výšce 40 metrů nad zemí. Na místě zkřížených mečů se nachází stožár pro státní vlajku.

Název oblouků odkazuje na vítězství Arabů v bitvě u Kádisíje v dobách expanze islámu. Brány byly vyobrazeny na stodinárové irácké bankovce z roku 1991.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Detail jedné z paží.

O výstavbě památníku v této podobě se Saddám Husajn vyjádřil již v dubnu 1985.[1]

V roce 1987 vyhrál veřejnou soutěž na tyto dvě brány tehdy nejznámější irácký sochař, Chálid al-Rahál. Základní nákresy, které musel dodržet, ale vycházely ze zadání přímo Saddáma Husajna.[2] Rahál nicméně v témže roce zemřel a projekt byl svěřen jinému architektovi, a to Mohammedu Ghanímu Hikmatovi.

Vedle památníku neznámého vojáka se jedná o jednu ze známějších atrakcí iráckého hlavního města. Brány byly postaveny po skončení irácko-íránské války a slavnostně odhaleny veřejnosti dne 8. srpna 1989.[3][1] Na výstavbu památníku byl použit materiál z iráckých zbraní z války. Nosná konstrukce pro ruce a meče byla dovezena do Iráku z Německa a ruce byly potom vyrobeny z bronzu, který byl dovezen ze Spojeného království. Součástí památníku u bran je také 2500 přileb íránských padlých vojáků. Podle některých teorií jsou paže, které drží meče, paže Saddáma Husajna. Slavnostní otevření stavby se uskutečnilo i za přítomnosti představitelů dalších zemí.[3]

V roce 2003 bylo diskutováno odstranění obou bran. Americký generál Norman Schwarzkopf Jr. prosazoval zbourání památníku. Rozhodnutí ale nakonec nepadlo a v roce 2011 byly obě brány renovovány. Tehdejší iráčtí představitelé se domnívali, že zboření památníku by spíše připomínalo postup Talibanu v Afghánistánu, který ničil předchozí sochy a symboly.[2] Roku 2019 bylo diskutováno přejmenování památníku.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Schwerter von Kadesia na německé Wikipedii a Victory Arch na anglické Wikipedii.

  1. a b «قوس النصر»... عن الفن الشمولي في الدول المستبدة. aawsat. Dostupné online [cit. 2023-11-04]. (arabsky) 
  2. a b "قوس النصر" الصدامي... أو الأنصاب حين تنقلب معانيها. Almodon. Dostupné online [cit. 2023-11-04]. (arabsky) 
  3. a b c "بإرادة إيرانية.. "قوس النصر" في بغداد مهدَّدة بالتغييب. Alkhaleejonline. Dostupné online [cit. 2023-11-04]. (arabsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Meče Kádisíje na Wikimedia Commons