Mascarpone

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mascarpone
Základní informace
Místo původuItálie
Složení
mléko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dezert z mascarpone

Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňování syrovátky. Pochází z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii.

Mascarpone se používá nejčastěji jako přísada do nepečených sladkých dezertů, typicky zejména do tiramisu. Kromě toho je ale oblíbenou ingrediencí nejen pro mnohé další druhy dortů a dortových krémů, ale též pro rozmanité pomazánky a dipy. Setkat se s ním lze též v teplých pokrmech, jako jsou těstoviny, rizoto, palačinky či slané koláče. [1]

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Je bílé barvy, čerstvý voní jako smetana a často se smíchaný se sýrem ricotta používá namísto másla. Rychle se kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr lehce dostane příchuť jiného jídla, a proto je potřebné ho skladovat odděleně.

Dostupnost, výroba[editovat | editovat zdroj]

Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá – ohřejeme 1 litr smetany na přibližně 90 °C, přidáme 5 ml kyseliny citronové nebo odpovídající množství citronové šťávy a směs pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce. Prodává se nezralý.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mascarpone na slovenské Wikipedii.

  1. Lahodný čerstvý měkký smetanový sýr Mascarpone. AZ-recepty.cz [online]. [cit. 2023-04-12]. Dostupné online. 
  2. Kuchařské suroviny a přísady – Pocket Encyklopedia of Cooks Ingredients. Praha: Slovart, 1996. ISBN 80-85871-93-9. Kapitola Čerstvé sýry, s. 141. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]