Manfred Mann (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Manfred Mann
Manfred Mann (1967)
Manfred Mann (1967)
Základní informace
Rodné jménoManfred Sepse Lubowitz
Narození21. října 1940 (83 let)
PůvodJihoafrická republika Johannesburg, Jižní Afrika
Žánryjazz-rock, rock, jazz
Povoláníhudebník, producent
Nástrojeklávesové nástroje
Aktivní roky1960 – současnost
Příbuzná témataManfred Mann
Manfred Mann's Earth Band
Webmanfredmann.co.uk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Manfred Mann. Zelt-Musik-Festival 2017 Freiburg, Německo

Manfred Mann (narozen jako Manfred Sepse Lubowitz[1], 21. října 1940, Johannesburg, Gauteng, Jižní Afrika) je profesionální klávesista, známý jako zakládající člen skupin Manfred Mann a Manfred Mann's Earth Band.

Mládí a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v židovské rodině v Johannesburgu, Jižní Africe, jeho rodiči byli David Lubowitz a Alma Cohen.[2] Studoval hudbu na University of the Witwatersrand a pracoval jako jazzový pianista v několika nočních klubech v Johannesburgu. V letech 1959 až 1961 nahrál se svým přítelem z dětství dvě alba. Skupina se jmenovala Vikings a byla první Jihoafrickou rock and rollovou skupinou.

Protože byl odpůrcem systému apartheidu ve své rodné zemi,odstěhoval se v roce 1961 do Anglie a začal přispívat do "Jazz News" pod pseudonymem Manfred Manne (podle jazzového bubeníka Shelly Manne), což bylo brzy zkráceno na Manfred Mann.[3] Následující rok potkal bubeníka a hráče na klávesové nástroje Mike Hugga a společně založili větší blues-jazzovou skupinu, kterou nazvali Mann-Hugg Blues Brothers. Ta se pak přeměnila v pětičlennou skupinu, která v roce 1963 podepsala s EMI nahrávací smlouvu na pro značku HMV.

Na návrh producenta změnili název na Manfred Mann a od roku 1964 do 1969 byli úspěšní na hitparádách s několika singly ("Do Wah Diddy Diddy", "Sha La La", "Pretty Flamingo", "Mighty Quinn"). Skupina se v roce 1969 rozpadla a Mann okamžitě zformoval s Mike Huggem jinou sestavu, experimentální jazzrockovou skupinu Manfred Mann Chapter Three. Po dvou letech se tato skupina rozpadla, ale Mann v roce 1971 založil skupinu Manfred Mann's Earth Band, která nahrává a vystupuje do dnes. Jejich známými hity jsou například "Blinded by the Light", "Runner", "Davy's On The Road Again" a "Joybringer".

Mann též založil sólové projekty jako "Manfred Mann's Plain Music" a "Manfred Mann '06."[4]

Styl[editovat | editovat zdroj]

Manfred Mann za svou kariéru používal různé klávesové nástroje, ale obzvláště slavným se stal pro svá sóla na minimoogu. Jeho klávesové party byly často improvizované, inspirované jazzem.

Hostování[editovat | editovat zdroj]

Manfred Mann hrál na minimoogu sólo na albu skupiny Uriah Heep v písni "July Morning". Hrál na klávesy na albu Trevora Rabina Wolf.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Manfred Mann na anglické Wikipedii.

  1. Robert M Corich and Andy Taylor, Sleeve Notes, The Best Of Manfred Mann's Earth Band Re-Mastered, 1998
  2. BENARDE, Scott. Stars of David: Rock'n'roll's Jewish stories. Hanover, NH: Brandeis University Press, 2003. S. 79. 
  3. Roger Dopson, sleeve notes, Manfred Mann: The E.P. Collection, 1989
  4. Manfred Mann &No. 124; Free Music Videos, News, Photos, Interviews, Lyrics, Tour Dates, Ringtones [online]. VH1 [cit. 2012-01-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]