Mallorca

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Malorka)
Mallorca
Satelitní fotografie Mallorcy
Satelitní fotografie Mallorcy
Mallorca
Mallorca
LokalizaceStředozemní moře
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Topografie
Rozloha3 648 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka110 km
Šířka90 km
Osídlení
Počet obyvatel920 605 (2021)
Hustota zalidnění252,4 obyv./km²
Největší sídloPalma de Mallorca
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mallorca (katalánsky Mallorca [majorka]) je ostrov náležící Španělsku, největší z Baleárských ostrovů. Leží v západní části Středozemního moře ve vzdálenosti přibližně 200 kilometrů od španělského pobřeží. Jeho rozloha činí 3 648 km² a žije zde 920 tisíc obyvatel.

Jde o největší a druhý nejlidnatější ostrov Španělska. Zhruba 200 km severně se nachází Barcelona, 300 km západně Valencie a stejně daleko na jih je Alžír.

Jeho největším a zároveň i hlavním městem je Palma de Mallorca. Mallorca je častým cílem turistů a cestovní ruch je jedním z hlavních zdrojů příjmů tamního obyvatelstva. Každoročně navštíví Mallorcu 12 milionů turistů, hlavně Němců. Místní obyvatelé se živí kromě cestovního ruchu i zemědělstvím a pěstováním vína. Mluví se zde tzv. mallorquí, dialektem katalánštiny, vedle ní je úředním jazykem též španělština.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Během doby bronzové a doby železné existovala na ostrovech Mallorca a Menorca Talajotická kultura, po které zde zůstaly kamenné megality.

Mallorcu obývali a dobývali v minulosti Římané, Maurové i Byzantinci, proto se zde dochovalo mnoho stavebních památek, které připomínají působení různých kultur a etnik. Kolonizací i kartograficky zruční Římané dali Mallorce jméno, které ve španělské verzi zůstává a znamená "Ta největší".

Na obranu ostrova před Barbarskými piráty ze Severní Afriky bylo od 16. století podél pobřeží postaveno na 84 obranných věží.

Památky a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Katedrála Le Seu - katedrála světla

Hlavnímu městu Palmě dominuje katedrála La Seu (katedrála světla), která byla dostavěna v roce 1587. K vidění je i gotický hrad, který nechal postavit Jakub II.. Ten sloužil jako vězení až do 20. století. Byzantskou periodu připomínají základy baptisteria na půdorysu kříže s trojlistou nádrží na vodu. Po Arabech zde zůstaly arabské lázně z 10. století. Hlavní zástavba pochází z období panování aragonských králů a španělských Habsburků.

Roku 1399 byl založen kartuziánský klášter Valldemosa, jehož stavby spolu s lékárnou byly obnoveny v klasicistním slohu. Pobýval tam v letech 1838 – 1839 (v posledních letech svého života) polský skladatel Frederik Chopin se spisovatelkou George Sandovou.

Z technických památek se v provozu zachovala dráha starého vlaku, která vede z Palmy do městečka Sóller a zpět.

Pro turistiku Mallorcu objevil velkovévoda toskánský Ludvík Salvátor, který si v Palmě zbudoval jedno ze sídel.

Kromě Palmy je na Mallorce několik oblíbených městeček. Např. Deia – městečko se strmými uličkami, které si oblíbili především umělci, Andratx plný starých kostelů nebo Alcudia s římskými hradbami.

Části ostrova[editovat | editovat zdroj]

Pláž Cala Amarador
Cala Llombards
Nejvyšší hora ostrova Puig Major

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Pohoří Tramuntana nabízí vyhlídky do krajiny a žijí tu divoká zvířata. Je ideálním místem pro horolezce.

Mallorca na rozdíl od Kanárských ostrovů nabízí spoustu zeleně.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]