Lisiantus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lisianthius)
Možná hledáte: rod jícnovka (Eustoma), anglicky nazývaný lisianthus.
Jak číst taxoboxLisiantus
alternativní popis obrázku chybí
Kresba Lisianthius longifolius
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhořcotvaré (Gentianales)
Čeleďhořcovité (Gentianaceae)
Rodlisiantus (Lisianthius)
P.Browne, 1756
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lisiantus[1] (Lisianthius, syn. Lisianthus) je rod rostlin z čeledi hořcovité. Zástupci tohoto rodu jsou byliny a polokeře s jednoduchými listy a trubkovitými, většinou žlutými květy. Jsou rozšířeny zejména v Mexiku, Střední Americe a na Karibských ostrovech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu lisiantus jsou jednoleté nebo vytrvalé, vzpřímené, poměrně vysoké byliny a polokeře. Listy jsou vstřícné, řapíkaté nebo přisedlé. Žilnatina je zpeřená, zpravidla s 1 až 2 páry postranních žilek. Květy jsou většinou žluté nebo výjimečně téměř černé, drobné nebo velké a nápadné, pětičetné, stopkaté, uspořádané v úžlabních nebo koncových vrcholičnatých květenstvích. Kalich je zvonkovitý, členěný téměř až k bázi. Koruna je trubkovitá, miskovitá nebo nálevkovitá, zakončená tupými nebo špičatými, vzpřímenými až rozestálými laloky. Korunní trubka bývá u báze zaškrcená. Tyčinek je 5, jsou přirostlé ve spodní části korunní trubky a jsou zanořené nebo vyčnívají z květů. Semeník je srostlý ze 2 plodolistů a obsahuje 1 nebo 2 komůrky. Čnělka je nitkovitá, dlouhá, zakončená hlavatou nebo štítovitou bliznou. Plodem je tobolka obklopená vytrvalou korunou, pukající 2 chlopněmi a obsahující mnoho drobných semen.[2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje v závislosti na taxonomickém pojetí okolo 30[5][6][2] nebo jen 15[7] druhů. Je rozšířen v tropické Americe od Mexika po sever Střední Ameriky a na Karibských ostrovech, jeden druh zasahuje až do Kolumbie. Z Mexika je uváděno 6 druhů.[2][3]

Lisianty rostou ve vyšších nadmořských výškách zejména v horských údolích a lesích, na pastvinách a okrajích cest.[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Lisianthius je v rámci čeledi hořcovité řazen do tribu Potalieae a subtribu Lisianthiinae. Daný subtribus obsahuje pouze 2 rody: Lisianthius a Bisgoeppertia.[8] Název rodu je uváděn v různých zdrojích ve dvou variantách, buď jako Lisianthius[6][2][7] nebo jako Lisianthus[5][3][9]. V minulosti byl tento rod řazen do čeledi logániovité (Loganiaceae). Řada zejména jihoamerických druhů byla přeřazena do rodů Chelonanthus, Macrocarpaea a Symbolanthus z tribu Helieae.[3][9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b c d e VILLARREAL-QUINTANILLA, José Ángel. Flora de Veracruz. Fascículo 121: Gentianaceae. [s.l.]: Instituto de Ecologia, 2001. (španělsky) 
  3. a b c d STANDLEY, Paul C.; WILLIAMS, Louis O. Flora of Guatemala. Loganiaceae. Fieldiana. Jun. 1969, čís. 24(8), No.4. 
  4. STANDLEY, Paul C. Flora of Costa Rica. Gentianaceae. Botany. 1938, čís. 18(3). 
  5. a b HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b The Plant List [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b GENTRY, Alwyn H. Flora of Panama: Gentianaceae. Annals of Missouri Botanical Garden. 1973, čís. 60. 
  8. RYBCZYŃSKI, Jan J.; DAVEY, Michael R.; MIKULA, Anna (eds.). The Gentianaceae - Volume 1: Characterization and ecology. [s.l.]: Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2014. ISBN 978-3-642-54010-3. (anglicky) 
  9. a b MCVAUGH, Roberts. Flora of Peru. Gentianaceae. Fieldiana. Jun 1941, čís. 13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]