Limone sul Garda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Limone sul Garda
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška69 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
RegionLombardie
ProvincieBrescia
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha26 km²
Počet obyvatel1 034 (2001)
Hustota zalidnění39,8 obyv./km²
Správa
StarostaFranceschino Risatti
Oficiální webwww.comune.limonesulgarda.bs.it
PSČ25010
0365
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Limone sul Garda je obec v provincii Brescia v italském regionu Lombardie na západním břehu Gardského jezera.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Navzdory současnému slavnému pěstování citrónů (limone znamená v italštině citrón), je název městečka pravděpodobně odvozeno od starobylého lemos (elm) nebo limes, což v latině znamená hranici – mělo to odkazovat na město Brescia a Trentské biskupství). V letech 18631905 název zněl Limone San Giovanni.

Původně bylo městečko přístupné pouze z jezera nebo horskými cestami, silnice do Riva del Garda byla postavena až v roce 1932. Dnes je však Limone jedním z nejznámějších turistických letovisek v oblasti Gardského jezera.

Zdraví[editovat | editovat zdroj]

V roce 1979 vědci objevili, že řada obyvatel Limone má v krvi přítomnou zmutovanou formu apolipoproteinu, (zvanou ApoA-1 Milano), která vytvořila zdravou formu vysokodenzitního lipoproteinu, který znamená nižší riziko aterosklerózy a ostatních kardiovaskulárních onemocnění.

Tato bílkovina vede k tomu, že je ve vesnici častá dlouhověkost – dvanácti místním obyvatelů je přes 100 let (z cca 1000 obyvatel). Všichni obyvatelé města podstoupili v roce 1979 krevní testy a výsledky byly překvapivé: mnozí obyvatelé nesli tento gen. Výzkumníci obnovili rodokmen nosičů. Díky městským a církevním záznamům zjistili, že všichni nositelé tohoto genu pocházejí z dvojice Cristoforo Pomaroli a Rosa Giovanelli, kteří se vzali v roce 1644, v den, kdy se gen mohl poprvé objevit. Gen se pravděpodobně rozšířil v mnoha manželstvích mezi pokrevními příbuznými, což se často vyskytovalo v Limone až do 1932, když byla silnice Gardesana slavnostně otevřena.

Osobnosti spojené s Limone[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Limone sul Garda na anglické Wikipedii a Limone sul Garda na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]