Lidová fronta pro osvobození Palestiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lidová fronta pro osvobození Palestiny
الجبهة الشعبية لتحرير فلسطي
ZkratkaLFOP
Datum založení1967
VůdceAhmad Sa'adat
ZakladatelGeorge Habaš
SídloRamalláh, Západní břeh Jordánu
Ideologieantisemitismus, socialismus, marxismus-leninismus, palestinský nacionalismus, antisionismus
Barvyčervená
Oficiální webwww.pflp.ps
Zisk mandátů ve volbách
Parlament
3/132
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lidová fronta pro osvobození Palestiny (zkráceně LFOP, arabsky: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين, al-Džabha aš-Ša'abíja li-Tahríri Filastín, anglicky: Popular Front for the Liberation of Palestine, zkráceně PFLP) je marxisticko-leninistická, sekulární, nacionální palestinská politická a vojenská organizace založená Georgem Habbášem v roce 1967.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Vojáci LFOP roku 1969, držící mj. československé zbraně

Po hnutí Fatah je druhou největší skupinou formující Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP). Izraelsko-palestinský konflikt nechápe jako střetnutí dvou náboženských idejí, nýbrž jako součást boje proti imperialismu. Mezi její cíle patří vytvoření demokratického státu v celé historické Palestině, kde si budou všichni rovni. Teroristických útoků se dopouští od 70. let a to jak proti izraelským, tak proti umírněným arabským cílům. Nejvíce se organizace „proslavila“ únosy mezinárodních leteckých spojů.[1] V minulosti nesouhlasila s mírovými dohodami s Izraelem, avšak z důvodu nedostatku finančních prostředků, které dříve pocházely z Libye, její představitelé pragmaticky změnili svá stanoviska. Následně tak tichou cestou začali spolupracovat s palestinskou samosprávou.

Během tzv. Druhé intifády LFOP opět získala na radikálnosti. Členové této organizace začali páchat v rámci Izraele teroristické útoky, které však byly z 90 % neúspěšné. Odvetou z izraelské strany bylo 27. července 2001 zničení sídla LFOP v Ramalláhu a zabití jejího generálního tajemníka. Tato izraelská protiakce měla za následek povstání členů Brigád Abú Alí Mustafy, kteří v říjnu 2001 spáchali atentát na ministra cestovního ruchu Rechavama Ze´eviho. Izrael následně obsadil některá území, jež byly pod plnou palestinskou správou, včetně Betléma.[2] Tyto izraelské zásahy vedly k oslabení LFOP. Podle amerického ministerstva zahraničí se nyní LFOP dostává jisté logistické podpory, včetně útočiště pro její členy v Sýrii.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Country Reports on Terorism 2004 [online]. Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických, 2005-04 [cit. 2013-05-12]. S. 106. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ČEJKA, Marek; NEDOROSTKOVÁ, Dáša. Izrael a palestinská území po 11. září 2001. Politologický časopis. 2002, roč. 9, čís. 1. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-01-09.  Archivováno 9. 1. 2008 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]