Lázek (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lázek (rozhledna)
Rozhledna Lázek
Rozhledna Lázek
Základní informace
Konstrukcedřevěná
Kóta paty715 m n. m.
Rok vzniku1933
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby20 m
Počet schodů87
Stavnepřístupná zavřeno
Poznámka
turistická známka č. 539
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Lázek se nachází na stejnojmenném vrchu, kóta 715 m n. m., 1,5 km jihozápadně obce Cotkytle. Vrch Lázek je nejvyšším bodem Zábřežské vrchoviny.

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1912 byla na vrchu Lázek vedle mohyly, zasvěcené Svatopluku Čechovi, navršené v roce 1908, postavena 15 metrová dřevěná věž se zastřešenou vyhlídkou Národní jednotou z Olomouce. Otevřena byla 28. července. V roce 1918 byla rozhledna stržena. Současná rozhledna byla postavena ze sbírky Klubu českých turistů podle projektu architekta Stejskala v roce 1933, slavnostní otevření bylo 13. srpna. Jde o dřevěnou věž o výšce 20 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 17 m, na kterou vede 87 schodů. Současně s ní byla vybudována i chata, pojmenovaná po berním úředníkovi Františku Reichlovi ze Zábřehu. V roce 1989 byla rozhledna vrácena KČT, v roce 1995 přešla do soukromých rukou.

Od roku 2013 byla rozhledna trvale uzavřená. Stav rozhledny a chaty se výrazně zhoršil v roce 2015, kdy se vlastník objektu – karlovarská společnost Deneta, a.s. – ocitla v konkurzu. Objekt byl opuštěn a nechán napospas zlodějům a vandalům. Za této situace byl v rámci Svazku obcí Lanškrounsko v červnu 2015 schválen záměr odkoupit objekt z konkurzní podstaty. Podle znaleckého posudku činila odhadní cena dřevěné rozhledny a rekreační chaty včetně pozemků 831,5 tis. Kč (z toho hodnota samotné budovy cca 97 tis. Kč, bývalé prodejny vstupenek cca 91 tis. Kč a rozhledny cca 516 tis. Kč). Vítězem dražby se v listopadu 2015 stala společnost Paper Black s cenou 2,5 mil. Kč.[1]

V červenci 2016 je rozhledna opět přístupná a bufet je v provozu.[1][2]

Momentálně otevřeno pouze o víkendu od 11 do 17 hodin

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Pěšky po turistické značce:

Autem nebo na kole lze dojet až k rozhledně odbočkou ze silnice č. 368 TateniceCotkytle.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny je výhled na Orlické hory, Hrubý Jeseník, Železné hory, za pěkného počasí na Krkonoše a Svatý kopeček u Olomouce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]