Krio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krio
Sierra Leone Creole (Krios)
Skladatel Samuel Coleridge-Taylor
Populace
377 000
Jazyk(y)
Kreolština - dialekt krio (angličtina pidžin)
Náboženství
Křesťanství (90%), Islám (10%)
Příbuzné národy
Amerikanoliberijci a Afroameričané

Krio je etnikum žijící v Sierra Leone převážně s jamajskými kořeny. Tvoří jej potomci osvobozených otroků z USA primárně dopravených z Jamajky a dalších částí Karibiku, dále potomci skupiny zvané "Černí loajalisté", kteří bojovali za Spojené království v Americké válce o nezávislost, jež byli po porážce přesídleni do kanadského státu Nové Skotsko.[1] Třetí část etnika tvoří potomci osvobozených otroků z lokálních afrických kolonií.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvních 400 Afroameričanů s úmyslem vybudovat vlastní kolonii se v Sierra Leone vylodilo již v letech 1787-1789, avšak mnoho z nich bylo zavražděno britskou armádou.[2] Masivnější vlny dorazily až v letech 1792-1855, a to právě z oblastí tzv. Britské Ameriky. Osvobození otroci původem z Jamajky se poprvé vylodili roku 1796. Po roce 1808 byly začleněny i masivní počty osvobozených otroků z afrických kolonií.

Mnoho potomků etnika Krio se během občanské války z let 19912002 vystěhovalo do USA a Spojeného království. Další komunity mají v okolních státech.

Politický systém byl výrazně ovlivněn Spojeným královstvím, což je velmi dobře patrné na struktuře parlamentu.

V současnosti tvoří 5,4% obyvatel Sierra Leone a žijí především v hlavním městě Freetown. Hovoří úředně používanou angličtinou, ale také svým dialektem zvaným Krio. Zmíněný jazyk Krio je směsicí gramatiky afrických jazyků Yoruba a Igbo, ale slovní zásoba je tvořena především angličtinou, dále francouzštinou a španělštinou. V náboženství z 90% vyznávají křesťanství, zbylých 10% jsou muslimové, kteří žijí především na předměstí Freetownu.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Přehled významných osobností z etnika Krio.

Politici[editovat | editovat zdroj]

Umělci a sportovci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]