Krio (jazyk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krio
RozšířeníSierra LeoneSierra Leone Sierra Leone (v menší míře i další africké státy)
Počet mluvčíchcca 0,5 miliónů rodilých mluvčích
KlasifikaceKreolské jazyky na bázi angličtiny
  • Atlantská skupina
    • Dolnoguinejská skupina
PísmoLatinka
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3kri
Ethnologuekri
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krio (též sierraleonská kreolština) je kreolský jazyk na bázi angličtiny, který je de facto národním jazykem Sierry Leone, kde je sice angličtina úředním jazykem, ale krio se používá jako lingua franca. Jazyk krio je jazykem etnické skupiny zvané Krio, což jsou potomci afrických osvobozených otroků z Ameriky, kteří se usadili ve Freetownu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1787 založili britští odpůrci otroctví v kolonii Sierra Leone město Freetown (v překladu svobodné město), kam byla přesídlena část osvobozených otroků z Britského impéria (především z Jamajky), ale i ze severní Ameriky (potomci skupiny zvané "Černí loajalisté", kteří bojovali za Spojené království v Americké válce o nezávislost) a v menší míře i z ostatních afrických kolonií. Potomci těchto otroků se začali nazývat Krio (Kreolové), a z jejich pidžinu vycházejícího z angličtiny vznikl právě jazyk krio.

Muž mluvící jazykem krio

Charakteristika jazyka[editovat | editovat zdroj]

Krio se v mnoha ohledech podobá jamajským kreolským jazykům (např. patoisu), nigerijskému pidžinu a afroamerické angličtině. Silný je i vliv různých afrických domorodých jazyků, především pak jorubštiny, igboštiny a akanštiny, což jsou jazyky kterými se v Sierra Leone nemluví, protože se jimi mluví v oblastech Nigérie a Ghany, což jsou oblasti, ze kterých předci freetownských osvobozených otroků pocházeli. Patrný je ovšem i vliv portugalštiny nebo francouzštiny.

Postavení jazyka[editovat | editovat zdroj]

Kriové žijí především ve Freetownu a okolí, a tvoří okolo 3-6% sierraleonské populace. Právě pro ně je jazyk Krio tradičně rodným jazykem. Tradičně ovšem mají v zemi důležitý vliv, a Krio tak slouží v Sierra Leone jako lingua franca - jazyk ovládá okolo 87% obyvatel, a slouží jako komunikační prostředek mezi různými národy a kmeny zde žijícími. Úředním jazykem Sierry Leone je ale angličtina, i když bylo ve Freetownu založeno několik škol s kriem jakožto vyučujícím jazykem, a v jazyce se vysílají některé programy a běžně ho ve svých projevech používají i někteří politici. Po získání nezávislosti Sierry Leone v roce 1961 se začíná objevovat i literatura v tomto jazyce: spisovatel Thomas Decker sepsal několik básní a do kria přeložil i Shakesperovy hry. Do kria byla mj. přeložena i část Bible.

Menší komunity mluvčích jsou i v ostatních afrických státech: v Gambii, Nigérii, Kamerunu nebo v Rovníkové Guineji.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Číslovky[editovat | editovat zdroj]

Krio Česky
wan jeden
tu dva
tri tři
fo čtyři
fayv pět
siks šest
sɛvin sedm
et osm
nayn devět
tɛn deset

Ukázka[editovat | editovat zdroj]

Krio Anglicky Česky
Atikul Wan
Ɛvribɔdi bɔn fri ɛn gɛt in yon rayt, nobɔdi nɔ pas in kɔmpin. Wi ɔl ebul fɔ tink ɛn fɛnɔt wetin rayt ɛn rɔŋ. Ɛn pantap dat wi fɔ sabi aw fɔ liv lɛk wan big famili.
Article One
All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.
Článek jedna
Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Krio language na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]