Kraina Grzybów

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kraina Grzybów
Jiný názevMushroomland
Žánryhorror
fantasy
drama
surrealismus
thriller
FormátWebový seriál
Scénář a režieWiktor Stribog
HrajíDiana Klimowicz

Wiktor Stribog

Anna Grudniewska

Łukasz Babula

Magda Ładuniuk

Agnieszka Piętka

Diana Fict
Země původuPolsko
JazykPolština
Počet řad1
Počet dílů5-8
Produkce a štáb
KameraWiktor Stribog
HudbaWiktor Stribog
StřihWiktor Stribog
ZvukWiktor Stribog
Způsob natáčeníkazety VHS
Premiérové vysílání
Vysíláno23. prosince 2013 – 30. srpna 2018
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kraina Grzybów, Kraina Grzybów TV (KGTV) (Česky: Země Hub), známá také pod anglickým názvem "Mushroomland" nebo "Land of Mushrooms" je fikční svět vytvořený Wiktorem Stribogem[1] publikovaný přes kanál KrainaGrzybowTV na síti YouTube[2] od 23. prosince 2013 do 30. srpna 2018. Hlavní částí kanálu je experimentální webový seriál Poradnik Uśmiechu[3]. Celkový projekt získal popularitu i v mnoha jiných zemích kromě Polska díky titulkům v Angličtině, Bulharštině, Češtině, Čínštině, Francouzštině, Italštině, Litevštině, Mongolštině, Němčině, Ruštině, Španělštině ale i třeba Tatarštině, dostupných téměř v každém dílu. Největšího uznání dosáhl zejména ve Spojených státech pod přeloženým názvem „Smile Guide“

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Seriál nemá žádnou danou zápletku ale celkově je zaměřený na dospívající dívku Agátku (v originále: Agatka) která moderuje imaginární televizní pořad s názvem "Průvodce úsměvu" (Poradnik Uśmiechu) na vymyšlené televizní stanici Kraina Grzybów TV[3]. Její partnerkou je velká animovaná veverka jménem Mařenka (Małgosia), která má vlastní alter ego „Teufel“ (z němčiny: ďábel)[3].

Pořad je přerušován anonymními rozhovory s Agátinou matkou, která vysvětluje příběh své dcery a neschopnost s ní navázat kontakt z důvodu divákovi neznámému[3]. Dále zde vystupují další dívky: Karolína (Karolina), Justýnka (Justynka), Hatšepsut z Bytomu (Hatszepsut z Bytoma), a dospělý muž přezdívaný „Džínsový muž“ (Dżinsowy Człowiek). Divák má příležitost dozvědět se o ději prostřednictvím pěti, šest až osm minut dlouhých, epizod a ještě více krátkými filmy se stejnými tématy zveřejněných na kanálu a udělat si vlastní obrázek o čem seriál je.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Seriál spolu s jeho kanonickým obsahem je příkladem díla v oblasti hauntologie[3], zpracovaným jako nahrávka na film, vysílaný v televizi a nahraný na VHS kazetu z 80. nebo 90. let[3]. Epizody jsou vytvořeny jako vzdělávací televizní průvodce[4], ale mají vlastní zápletku a postavy. Každý díl má představit řešení daného problému, ale postupem času začíná pojednávat o nesouvisejících věcech. Důležitým prvkem seriálu je skutečnost, že až do premiéry „konce programu“ (końcówka programu) tedy do 9. dubna 2017, nebylo známo jeho obsazení ani tvůrčí stránka. Tvůrce a herci nebyli během tvorby seriálu nějak veřejně známi.

Mluva používaná postavami a tvůrcem na sociálních sítích je nesouvislá a chaotická a vizuální zpráva spolu s animovanými vložkami je až psychedelická, uváděje diváka do stavu úzkosti[5]. Epizody jsou navíc přerušovány výňatky z amerických a sovětských vzdělávacích filmů z 50. a 70. let s tématy o jaderné válce, životním stylu, vaření a léčbě.

Během 3,5 roku existence projektu bylo vysíláno pět celých epizod (bez vedlejších filmů)[2]. Dodatkově byl navíc uveden samostatný program s názvem „Houbové melodie“ (Grzybowe Melodie), kde je zpívána Karolínčina píseň „Balada v rytmu džín“ (Ballada w rytmie dżins). Skladbu zpíval sám autor, ale jeho hlas byl velmi upraven[6].

Třetí díl Průvodce úsměvem, přestože byl ohlášen autorem, neuviděl denní světlo, protože údajně většina konstrukčních materiálů, z něhož měl být vyroben, se za záhadných okolností ztratila[6].

Autor také vydal několik stránek knihy „V zemi hub“ (W Krainie Grzybów) fiktivní autorky Žofie Kopytlánkové (Zofie Kopytlanki)[3], jejíž citace se objevily také ve druhé a čtvrté epizodě seriálu, celý její obsah však nikdy publikován nebyl[3].

Citace Žofie Kopytlánkové[editovat | editovat zdroj]

Ptaki męczy latanie

jak chodzenie ludzi.

— Zofia Kopytlanka
Ptáky unavuje létání

jako chození lidi.

— Žofie Kopytlánková
Tyłko samolotem

Zabawka leci sie naprawde

— Zofia Kopytlanka
Pouze hračkou letadlem

můžete opravdu létat

— Žofie Kopytlánková

Báseň v prvním díle seriálu[editovat | editovat zdroj]

Strzeż się tej krainy grzybów,

choć słoneczna kusi łąka -

kto swe kroki tam skieruje

temu jeno płacz, rozłąka.

— pieśń z początku XX wieku
Střež se té země hub.

ač slunečná pokouší tě louka -

kdo své kroky tam směřuje

tomu jen pláč, rozluka.

— báseň ze začátku 20. století

Smile Guide: The Apple Escape[editovat | editovat zdroj]

V charakteristickém hauntologickém stylu také autor vydal bezplatnou počítačovou hru v angličtině Smile Guide: The Apple Escape (česky: Průvodce úsměvu: Jablkový útěk), jejímž hlavním hrdinou je opět Agátka[7].

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Poradnik Uśmiechu OST.

Složená autorem seriálu Wiktorem Stribogem se soundtrack velmi podobá trendům hauntologie a vaporwave.[1] Autor se mimo jiné také nechal inspirovat hudebními skupinami King Crimson a Kraftwerk[1] a britským hudebníkem Brianem Enoem. Skladby sestávají ze zkreslených částí elektroniky a motivy se poměrně často opakují, nicméně samotné nahrávky jsou žánrově různorodé[8]. Většinou se jednalo o hudbu pouze na pozadí pro Průvodce Úsměvu[8], nicméně pár písní bylo vydáno samostatně 19. ledna 2019 jako „Poradnik Uśmiechu OST“ který je možné zakoupit v digitální verzi na YouTube, Spotify[9] a bandcamp a na vinylové desce[10]. Písně obsažené v albu se mírně lišily od dříve známých verzí ze seriálu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Herci, kteří se podíleli na vytvoření Země hub, nebyli vybráni castingem ale byli blízkými přáteli Wiktora Striboga[6]. Jejich oči byly zakryté a jejich hlasy upraveny[11], protože je tvůrce chtěl chránit před nepředvídatelnými reakcemi publika[11]. Navzdory tomu byla identita herečky, která hrála Agatku, objevena ještě před jejich oficiálním zveřejněním v závěrečných titulcích[11].

Obsazení
Herec Postava Český překlad Epizoda
Diana Klimowicz Agatka Agátka 1-6
Anna Grudniewska (hlas) wiewiórka Małgosia veverka Mařenka 1-6
Wiktor Stribog (hlas) Mama Agatki Agátina matka 1-6
Łukasz Babula Dżinsowy Człowiek Džínsový muž 4,6
Magda Ładuniuk Karolina Karolína 4,6
Agnieszka Piętka Hatszepsut z Bytomia Hatšepsut z Bytomi 5
Diana Fict Justynka Justýnka 6
Díly
Číslo Název Český překlad Vydáno
1 Jak skutecznie jabłko Jak účinně jablko 23. prosince 2013
2 Jak zrobić z papieru Jak vyrobit z papíru 23. února 2014
3 - - nevydán
4 Jak swoje włosy Jak svoje vlasy 18. září 2014
5 Jak poprawnie telefon Jak správně telefon 10. srpna 2015
6 Jak swoje dziecko Jak svoje dítě 1. dubna 2017

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Antyfonie - Wiktor Stribog. VOD Tvp.pl [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b KrainaGrzybowTV - YouTube. www.youtube.com [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. 
  3. a b c d e f g h Sezon grzybowy / Media / dwutygodnik.com. www.dwutygodnik.com [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Kraina grzybów / Obyczaje / dwutygodnik.com. www.dwutygodnik.com [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (polsky) 
  5. Co kryje Kraina Grzybów?. web.archive.org [online]. 2017-05-09 [cit. 2020-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-05-09. 
  6. a b c r/krainagrzybow - Hi, I'm Wiktor Stribog - creator of KrainaGrzybowTV. Ask me anything and I will answer SOME of it.. reddit [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (undefined) 
  7. SMILE GUIDE: the apple escape by KrainaGrzybowTV. itch.io [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b BRYŚ, Stanisław. Nowamuzyka.pl [online]. 2019-01-26 [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (polsky) 
  9. Poradnik Uśmiechu (Original Soundtrack). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  10. Winyl. Pan tu nie stał [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (polsky) 
  11. a b c Wyborcza.pl. katowice.wyborcza.pl [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online.