Kostolná pri Dunaji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostolná pri Dunaji
Kostel Růžencové Panny Marie
Kostel Růžencové Panny Marie
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška124 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBratislavský
OkresSenec
Tradiční regionBratislavský
Kostolná pri Dunaji
Kostolná pri Dunaji
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha8,1 km²
Počet obyvatel750 (2020)
Hustota zalidnění92,9 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaIgor Šillo
Vznik1332 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.kostolnapridunaji.sk
Telefonní předvolba02
PSČ903 01 (pošta Senec)
Označení vozidel (do r. 2022)SC
NUTS503851
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostolná pri Dunaji (historicky slov. Hasvár i Hašvár, maď. Egyházfa, něm. Gaswar nebo Haswar) je obec na Slovensku v okrese Senec. Žije zde 781[1] obyvatel. Obec byla založena roku 1332.

V obci se nachází románský římskokatolický kostel Růžencové Panny Marie z 13. století.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Obec leží na Podunajské rovině na vyvýšenině mezi řekami Malý Dunaj a Čierná Voda v nadmořské výšce 128 metrů. Sousedí s obcí Králová pri Senci, která je vzdálena necelý kilometr, podobně jako další sousední obec Hrubý Šúr. Od centra okresního města Senec ji dělí asi 5 km, ale na začátek města, na tzv. Dolní majer jsou to necelé 3 km. Součástí obce je lokalita Malý Šúr.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Obec patří do teplého a suchého pásma. Průměrná roční teplota je 9,7 °C, průměrný roční úhrn srážek 503 mm. Převládají západní větry, případně (zejména v zimě) jihovýchodní, vzácné jsou severovýchodní větry. Lokální bouře i frontální srážky obec často obcházejí, případně dosahují nižších úhrnů v porovnání s Bratislavou, srážky jsou nerovnoměrně rozloženy během roku. Sněhová pokrývka se objevuje méně než 40 dní v roce (v zimě 2006–2007 jen 3 dny).

Půdní poměry[editovat | editovat zdroj]

V okolí obce se nacházejí černozemě a fluvisoly. Jsou symbolem a zárukou dostatečných úrod, protože patří k nejúrodnějším půdám na Slovensku. Černozemě mají dobré fyzikální i chemické vlastnosti pro zemědělské využití, jsou však náchylné k suchu. Fluvisoly mají kromě dobrých fyzikálně-chemických parametrů také příznivé vlhkostní poměry, neboť jsou zvlhčovány podzemními vodami. Nacházejí se blíže k vodním tokům (Čierná Voda a Malý Dunaj).

Rostlinstvo[editovat | editovat zdroj]

Převládající zemědělská země (tzv. kulturní step) se odráží na rostlinstvu a zvířeně. Na orné půdě se pěstují hlavně obiloviny (pšenice a ječmen) a kukuřice, případně cukrová řepa, slunečnice a řepka olejná. Brambory se pěstují v menší míře. Velkou část území obce však zabírá Maholanský les. Jde o jasanovo-jilmovo-dubový les (tzv. tvrdý luh – typ lužního lesa zaplavovaný jen při velkých povodních). Severní část lesa je původní, bez větších zásahů člověka. Kromě křovin (převládá jasan) se zde vyskytují i byliny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1332, přestože se v obci nachází kostel sv. Panny Marie ze 13. století. Místní církevní sbor se přidal k reformaci v roce 1643, ale již v roce 1674 byl rekatolizován. Vesnice spadala pod pálfyovské panství a vyvíjela se jako poddanská obec. Dlouho ji tvořily dvě osady – severnější Hasvár (Egyházfa) a jižnější Malý Šúr (Pénteksur). V Hasváru (název je odvozený od německého názvu Gaswar) se nacházel i kostel, zatímco v Malém Šúri se nacházel jen sloup sv. Trojice. V roce 1910 měl Hasvár 316, Malý Šúr 161 obyvatel převážně maďarské národnosti. Po 1. světové válce se obě obce staly součástí Československa. V roce 1938 se staly součástí hortyovského Maďarska. Jelikož vesnice ležely v těsné blízkosti, byly v r. 1943 sloučeny pod společným názvem Egyházfa. Po r. 1945 se používal název Hasvár, ale tento název pojmenovával jen část obce a navíc je německého původu, proto se od roku 1948 používá nový název Kostolná u Dunaje. Malý Šúr se stavebně nespojil s Kostelnou (Hasvárem) a odděluje jej úzký pás pole.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostolná pri Dunaji na slovenské Wikipedii.

  1. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava: Statistický úřad Slovenské republiky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]