Kostel svatého Michaela archanděla (Prudník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Michaela archanděla
v Prudníku
Kostel v roce 2018
Kostel v roce 2018
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíOpolské
GminaPrudník
ObecPrudník
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézeopolská
DěkanátPrudník
Farnostfarnost svatého Michaela archanděla
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníMichael archanděl
Architektonický popis
ArchitektJohann Innozenz Töpper
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1730–1738
Specifikace
Výška62 m[1]
Stavební materiálcihla
Další informace
AdresaPlac Farny 2
48-200 Prudnik
UliceFarny Square in Prudnik
Oficiální webhttp://www.michalprudnik.com.pl/
Kód památky480/58
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Michaela archanděla (polsky: Kościół św. Michała Archanioła) je farní kostel ve městě Prudník, na Farním náměstí (Plac Farny), Opolské vojvodství a náleží do děkanátu Prudník, diecéze opolská, je farním kostelem farnosti svatého Michaela archanděla v Prudníku. Kostel je v seznamu kulturních památek Polska pod číslem 480/58 z 15.10.1958[2].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel v XVIII. století

První svatyně v Prudníku byla vystavěna v druhé polovině 13. století, kdy na území dnešního Prudníku probíhala kolonizace. Podle faráře Macieje Alojze Scharkowa žijícího v 17. století, vznikla v roce 1279 společně se zakládáním města Jindřicha I. z Rožmberka podle německého práva.

V 16. století ho převzali a přestavěli protestanti. Po požáru roku 1627 ho získali katolíci. V roce 1730 katolíci započali stavbu nové barokní budovy.

Architekt Jan Innocent Töpper projektoval nový kostel po vzoru pražského kostela sv. Mikuláše na Malé Straně. Charakteristické pro jeho dílo je skromný vnější vzhled spojený s bohatou vnitřní výzdobou. Kostel byl slavnostně vysvěcen o osm let později, v roce 1752.

Po ukončení druhé světové války, během níž kostel nebyl příliš poškozen, faru získali dominikáni a od konce 20. století se o ní starají diecézní kněží[3].

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Schematický náčrt půdorysu před rokem 1939

Zděný trojlodní kostel, který má uvnitř velkou galerii spojenou s chórem a věží. Oltář se dvěma cherubíny a nahoře s řežbou Krista. Na zadní stěně presbytáře visí barokní obraz Nanebevzetí Panny Marie. Kolem oltáře stojí sochy církevních otců: sv. Augustýn, sv. Řehoř Veliký, sv. Jeroným a sv. Ambrož. V kostele je oltář Panny Marie, kazatelna a naproti ní stojící postava Jana Nepomuckého.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prudnik. Kraina multi-kulti dla wielu niezrozumiała. "W domach mówimy po polsku, śląsku i niemiecku". gazetapl [online]. [cit. 2021-03-23]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Wykaz zabytków nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków – stan na 31 grudnia 2013 r. (województwo opolskie)
  3. Kostel svatého Michala Archanděla, Prudnik - Okruh „Církevní památky“ - Slezsko bez hranic. www.silesiatourism.com [online]. [cit. 2020-12-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]