Kostel svatého Michaela Archanděla (Ruský Potok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Michaela Archanděla
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresSnina
ObecRuský Potok
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevPravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku
Diecézeprešovská
ZasvěceníMichael archanděl
Další informace
AdresaRuský Potok, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerkev svatého Michaela Archanděla je pravoslavná filiální cerkev nalézající se v obci Ruský Potok. Patří k farnosti Nanebevstoupení Páně v této obci, v arciděkanství pro okresy Humenné a Snina v prešovské eparchii Pravoslavné církve v Čechách a na Slovensku.

Cerkev byla postavena v unikátním typu karpatských kostelů charakteristickém pro sninský region a spolu se zvonicí a ohradní zdí je chráněna jako národní kulturní památka Slovenské republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v roce 1740 jako řeckokatolický chrám. V 50. letech 20. století byl přestavěn na pravoslavný chrám, poté byl vrácen řeckokatolíkům, aby jej od roku 2000 opět využívali pravoslavní. Ikonostas byl restaurován v letech 1933 a 1960.

Architektura a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Kostel je dřevěný na kamenných základech. Má tři stavební části s trojboce uzavřeným presbytářem a k němu přiléhající širší lodí. Na konstrukci babince stojí hladce opláštěná věž zakončená cibulovitou bání s kovovým křížem. Nad presbytářem je rovněž malá věžička zakončená cibulovitou bání. V polovině výšky stěn obklopuje kostel další okapová stříška podepřená vyřezávanými rysy. Střecha je pokryta šindelem.

Ve vnitřku nad kněžištěm a lodí jsou neúplné roubené střechy doplněné plochými stropy. Babinec je plochostropý. V kněžišti je umístěn barokní hlavní oltář s pietní ikonou z poloviny 18. století s malovaným tabernákulem. Kompletní čtyřpatrový barokní ikonostas z 18. století s patronátní ikonou svatého Michaela Archanděla zabírá nejen celý prostor mezi presbytářem a lodí, ale i část stěn lodi. Dochovaly se také liturgické knihy ze 17. století.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Vedle kostela stojí dřevěná zvonice postavená v roce 1956, do které byly přeneseny tři zvony z chrámové věže.[2] Zvonice je postavena na čtvercovém půdorysu, zakončená šindelovou stanovou střechou. Kostel je obehnán kamenným a dřevěným plotem se dvěma branami se šindelovými stříškami.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Cerkev se nalézá na modré turistické stezce spojující Uličské Krivé - Sedlo pod Vežonou (500 m) - Ruský Potok (443 m) - Sedlo pod Kyčerou (660 m) - Topoľa, pomník Alesandra Duchnoviće (393 m).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerkiew św. Michała Archanioła w Ruskim Potoku na polské Wikipedii.

  1. pamiatky.sk. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Archivovaná kopie [online]. drevenechramy.sk [cit. 2024-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-07-21. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Magdalena i Artur Michniewscy, Marta Duda, Cerkwie drewniane Karpat. Polska i Słowacja, Wydawnictwo Rewasz, Pruszków, 2003, str. 285–286 ISBN 83-89188-08-2