Kostel svatého Michaela (Chožov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Michaela
v Chožově
Perokresba kostela z roku 1929, autor Bohumil Lůžek
Perokresba kostela z roku 1929, autor Bohumil Lůžek
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresLouny
ObecChožov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlounský
FarnostChožov
Statusfarní kostel
Užívánínelze užívat
ZasvěceníMichael archanděl
Zánik27.–28. listopadu 1968
Specifikace
Stavební materiálkámen a zdivo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Michaela v Chožově je zbořený farní kostel Římskokatolické farnosti Chožov.[1] Byl jižnějším z dvojice kostelů v obci.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Starobylý kostel byl postaven původně v románském slohu. Nový kostel byl jednoduchou neslohovou stavbou s obdélnou lodí a půlkruhově uzavřeným presbytářem. K severní stěně byla připojena obdélná sakristie. Loď i presbytář byly zpevněny opěrnými pilíři. K západnímu průčelí byla připojena hranolová věž. Interiér byl přístupný portálem v západním průčelí, zvýrazněném několika schody. V jeho západní části byla vestavěna zděná kruchta nesená dvěma sloupy. K nejcennějším kusům mobiliáře patřil oltářní obraz svatého Michaela od Petra Brandla. Původní varhany z roku 1699 byly nahrazeny v roce 1787 nástrojem přeneseným ze zámeckého kostela v Duchcově. V kostele se dochoval i pozdně renesanční náhrobník z červeného mramoru z roku 1611.

Kostel stál na pahorku šikmo vlevo nad kaplí, věž v průčelí směřovala z návsi. Dne 16. července 1968 se ve 12.50 zřítila věž (praskl nosník nade dveřmi) a zničila přilehlý dům. Kostelní loď zůstala stát. Okresní národní výbor uvolnil sedmdesát tisíc korun na demolici kostela pro narušení statiky budovy spodní vodou. 27. a 28. listopadu 1968 došlo ke dvěma odstřelům. Prvním byla demolována část lodi přiléhající k věži, druhý den pak zadní část lodi. Trosky kostela byly odvezeny do Šafrovy rokle, část inventáře převezena do Orasic, část do Loun.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 76. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]