Kostel svatého Martina (Jarok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Martina (Jarok)
Kostel svatého Martina
Kostel svatého Martina
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajNitranský
OkresNitra
ObecJarok
Souřadnice
Kostel svatého Martina (Jarok)
Kostel svatého Martina (Jarok)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieZápadní
DiecézeNitranská
DěkanátMočenok
FarnostJarok
ZasvěceníMartin z Tours
Architektonický popis
Stavební slohBaroko
Výstavba1718–1723
Specifikace
Stavební materiálkámen
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Martina je barokní stavba z 18. století a byl prohlášen za národní kulturní památku. Nachází se v obci Jarok ležící 10 km jihozápadně od Nitry. První zmínka pochází z roku 1601. V ostřihomském misálu se zmiňuje, že tento kostel, stojící na starém hřbitově, je malý, opuštěný a ve špatném stavu.

Prvním knězem v kostele byl Pavol Férerváry v letech 1708 – 1709. Jeho místo zaujal v letech 1709 – 1712 Ján Baltazár Magin, známý jako autor první politické obhajoby slovenského národa v Uhersku. Dodnes se v kostele nachází jeho pamětní tabule. V letech 1712 – 1738 působil v Jarku jako kněz Karol Orlay. Jeho zásluhou a pomocí tehdejšího nitranského biskupa Ladislava Erdődyho byl postaven nový kostel, v letech 1718 – 1723.

Původní stavba měla postavenou sakristii a představenou věž, ve které se nacházely tři menší zvony. Největší z nich byl během 1. světové války roztaven na zbrojařské účely, přesněji v roce 1916.

První renovace kostela se konala v letech 1784 – 1789, kdy byl vybudován hlavní oltář sv. Martina, stejně tak i oba boční oltáře, sv. Karla Boromejského a sv. Jana Nepomuckého. Kazatelna a mramorová křtitelnice přibyly na konci 18. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol svätého Martina (Jarok) na slovenské Wikipedii.