Kostel sboru Církve bratrské v Českém Těšíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Církve bratrské
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevCírkev bratrská, Českobratrská církev evangelická, Církev adventistů sedmého dne a Církev československá husitská
Současný majitelSbor Církve bratrské v Českém Těšíně
Architektonický popis
Výstavba1929
Další informace
AdresaČeský Těšín, ČeskoČesko Česko
UliceFrýdecká a Gymnazijní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel sboru Církve bratrské v Českém Těšíně (zvaný Kostelíček) je bohoslužebným místem sboru Církve bratrské v Českém Těšíně. Původně se jednalo o kostel evangelický. Nachází se na ul. Frýdecké.

Kostel byl vystavěn podle projektu architekta Edwarda Davida v letech 19281929 firmou E. Ženatého z Moravské Ostravy. Posvěcen byl 16. června 1929.

Architektonicky je inspirován vídeňským modernismem a německým expresionismem. Jedná se o jednolodní neorientovanou zděnou a omítanou stavbu členitého půdorysu s dominantou v podobě osmibokého tamburu nad hlavní lodí a s jehlancovou střechou krytou plechem.

Kostel náležel původně luterskému sboru Českobratrské církve evangelické v Českém Těšíně. Po druhé světové válce sloužil Církvi adventistů sedmého dne, které byl po dočasném zákazu této církve v roce 1952 zkonfiskován a předán do vlastnictví Církvi československé. Ta jej roku 1969 prodala Církvi bratrské, ta kostel spoluužívala s CASD.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nešpor, Z. R.: Bohoslužebné objekty Církve československé (husitské) v kvantitativní optice. Český časopis historický, 2022 (120), č. 3-4, s. 735, 739.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]