Kostel Rozmnožení chlebů a ryb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Rozmnožení chlebů a ryb
Místo
StátIzraelIzrael Izrael
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníNasycení davu
Architektonický popis
Výstavba1980
Další informace
AdresaTabgha, IzraelIzrael Izrael
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Rozmnožení chlebů a ryb je římskokatolický kostel nacházející se v Ejn Ševa na severozápadním břehu Galilejského jezera v Izraeli. Spravují ho benediktini. Moderní kostel stojí na místě dvou předchozích starobylých kostelů, z nichž se dochovaly některé prvky, zejména mozaiky.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První kostel, postavený u důležité silnice Via Maris, která tudy prochází, vznikl kolem roku 350 a nechal ho vybudovat Josef Tiberiadský. Poprvé se o něm zmínila Egeria v roce 380. Kolem roku 480 byl kostel výrazně rozšířen, v této době byly doplněny i podlahové mozaiky . Přestavba se připisuje patriarchovi Martyriovi Jeruzalémskému. V roce 614 byzantský kostel zničili Peršané.[1]

Po zničení v roce 614 se na přesné místo kostela zapomnělo. V roce 1888 pozemek získal Německý katolický spolek pro Palestinu (Palästina-Verein der Katholiken Deutschlands), spojený s arcidiecézí Kolín nad Rýnem. Počáteční archeologický průzkum byl proveden v roce 1892 a úplné vykopávky začaly v roce 1932. Tyto vykopávky vedly k objevu mozaikových podlah z kostela z 5. století, o kterém se také zjistilo, že byl postaven na základech mnohem menší kaple ze 4. století.

Od roku 1939 je majetek ve správě benediktinského řádu a funguje jako dceřiný dům Opatství Zesnutí Panny Marie v Jeruzalémě. Současný kostel, otevřený v roce 1984, byl postaven na stejném půdorysu jako byzantský kostel z 5. století; část starých zdí z černého čediče se dochovala a zůstává viditelná. Kolínští architekti Anton Goergen a Fritz navrhli jednoduchou, skromnou budovu evokující novobyzantský styl. Okna jsou osazena alabastrovými panely. Světlé vápencové bloky byly přivezeny z lomu poblíž Tajbe mezi Jerichem a Ramalláhem, červené cihly z Itálie a střešní krytina z Německa.[2] Portál je dílem německého sochaře Elmara Hillebranda.[3][4]

Dne 17. června 2015 židovští extremisté vypálili budovu knihovny vedle kostela.[5][6] Incident následoval po sérii předchozích útoků na křesťanská místa.[7][8] Izraelští představitelé označili útok za „terorismus“.[9]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér kostela má střední loď a dvě lodi vedlejší. Chrám má apsidu a transept. Pod oltářem se nachází blok vápence nalezený při vykopávkách, který je uctíván jako kámen, na který byl položen zázračně rozmnožený pokrm.

Nejdůležitější uměleckou památkou kostela jsou restaurované mozaiky z 5. století. Jde o nejstarší známé příklady figurativních podlahových mozaik v křesťanském umění ve Svaté zemi. Mozaiky ve dvou transeptech zobrazují různé vodní ptáky a rostliny, přičemž vyniká motiv lotosového květu. Tato květina, která není v této oblasti původní, naznačuje, že se umělec inspiroval nilskou krajinou, oblíbenou v římském a raně byzantském umění. Všechny ostatní motivy zobrazují rostliny a zvířata z Galileje. Mozaika nalezená před oltářem zobrazuje dvě ryby vedle košíku se čtyřmi bochníky chleba.

V moderním kostele se dochoval i parapet levého vstupu do atria, čedičové dlažební kostky a část vlysu apsidy. Pod skleněnou tabulí vpravo od oltáře jsou vidět i základy původního kostela ze 4. století.

Na nádvoří je vystaven lis na olej vyrobený z čediče a poblíž něj křtitelnice.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Church of the Multiplication na anglické Wikipedii.

  1. The Church of the Multiplication of Loaves and Fishes. Dormitio-Abtei [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  2. Markus Krastl: Tabgha als Memorialstätte der Speisung der Fünftausend. Trier 2002, S. 32.
  3. Margarete Preuss: Das Kirchenportal als Eingangstür zur Begegnung mit Gott; Die Brotvermehrungskirche in Tabgha erhielt Bronzeportale. In: Das heilige Land 118 (1986), S. 19 f.
  4. Christoph Wolters: Das Bronzeportal der Brotvermehrungskirche in Tabgha (Israel). In: Das Münster 40 (1987), S. 109–112.
  5. Žhář zapálil kostel Rozmnožení chlebů a ryb v Galileji - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  6. Two Men Indicted for Church of the Loaves and Fishes Arson Attack. Available at: http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.668589
  7. Arson Suspected at Church of Loaves and Fish in Northern Israel. Haaretz. Dostupné online [cit. 2023-11-29]. (anglicky) 
  8. Jewish extremists suspected of torching Sea of Galilee 'loaves and. The Independent [online]. 2015-06-18 [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Sea of Galilee church where 'Jesus fed 5,000,' torched in suspected hate attack | The Times of Israel. 2015. Sea of Galilee church where 'Jesus fed 5,000,' torched in suspected hate attack | The Times of Israel. [ONLINE] Available at: http://www.timesofisrael.com/arson-suspected-in-fire-at-church-on-sea-of-galilee/.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]