Kostel Nejsvětější Trojice (Český Brod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel Nejsvětější Trojice s hřbitovní branou a zvonicí
Kostel Nejsvětější Trojice s hřbitovní branou a zvonicí
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKolín
ObecČeský Brod
Souřadnice
Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel Nejsvětější Trojice
Základní informace
CírkevČeskobratrská evangelická
SeniorátPoděbradský
SborČeský Brod
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Českém Brodě
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
Stavební slohrenesance
Výstavba1560
Specifikace
Délka10 m
Šířka10 m
Umístění oltářeseverovýchod
Stavební materiálzdivo
Další informace
UliceJungmannova
Kód památky33567/2-713 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější TrojiceČeském Brodě v Jiráskových sadech byl postaven roku 1560 jako hřbitovní kostel v renesančním slohu. Má jednolodní půdorys s trojbokým presbytářem, je orientovaný, ale s výraznou odchylkou k severu. Na jihozápadním průčelí, vlevo od vchodu, je zbudována renesanční kamenná kazatelna, která má boky vyzdobené reliéfy a z vrchu je zakrytá stříškou, jíž podpírají čtyři sloupy. Autorem kazatelny je Wolf Schulthess z Plavna, jenž ji vytvořil roku 1585. U kostela navíc stojí nízká čtyřboká zvonice s dřevěným patrem.[1]

Hřbitov okolo kostela zanikl po roce 1898, kdy vznikl nový městský hřbitov, a roku 1928 byla dokončena úprava okolí na park.

Kostel se zvonicí je chráněn jako nemovitá kulturní památka České republiky.[2] Patří místnímu sboru Českobratrské církve evangelické, který v něm slouží své bohoslužby.[3] Z původního interiéru se nic nezachovalo, vybavení je soudobé. Varhany a zvon pocházející z poloviny 19. století byly přeneseny z rušeného kostela ve Kšelích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů, kaplí České republiky. 1. vyd. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. Heslo Český Brod, s. 40. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-06-21]. Identifikátor záznamu 145218 : Kostel Nejsvětější Trojice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Současnost [online]. Český Brod: Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Českém Brodě [cit. 2015-06-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]