Kolombo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: poručík Columbo – fiktivní postava ze seriálu Columbo..
Kolombo
කොළඹ
கொழும்பு
Colombo
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 m n. m.
Časové pásmoUTC+5:30
StátSrí LankaSrí Lanka Srí Lanka
Kolombo
Kolombo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha37,31 km²
Počet obyvatel752 993 (2011)
Hustota zalidnění20 182,1 obyv./km²
Správa
StarostaMohommad Muzammil
Oficiální webwww.cmc.lk
Telefonní předvolba011
PSČ0xxxx
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stúpa v Kolombu

Kolombo (sinhálsky කොළඹ [kolamba], tamilsky கொழும்பு, anglicky Colombo) je největší město, kulturní, průmyslové a komerční centrum ostrovního státu Srí Lanka. Leží na západním pobřeží ostrova a je přilehlé k městu Šrí Džajavardanapura Kotte. Kolombo je také administrativní centrum Západní provincie a centrum okresu Kolombo.

Kolombo je rušné město, kde se mísí moderní architektura s koloniálními budovami z dob Britského impéria. V roce 2011 zde žilo kolem 750 000 obyvatel. Do roku 1978 bylo hlavním městem země. Sídla státní správy se pak přesunula do Šrí Džajavardanapura Kotte, které je od centra Kolomba vzdáleno jihovýchodně necelých 10 km a tvoří s ním jednu aglomeraci. V metropolitní oblasti žije až 5,6 milionů obyvatel.

Díky jeho velkému přístavu a výhodné poloze bylo známo antickým obchodníkům již před 2 000 lety. Hlavním městem ostrova se stalo po připojení k Britskému impériu v roce 1815 a status hlavního města mu byl ponechán i po získání nezávislosti v roce 1948. Po odebrání statusu hlavního města začalo být město koncipováno jako komerční centrum Srí Lanky.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Název Kolombo byl poprvé zaveden Portugalci v roce 1505, bylo přejaté ze sinhálského názvu Kolon thota – přístav na řece Kelani. Další možností je význam Kola-amba-thota – přístav s listnatými mangovníky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přístav byl znám již Řekům, Peršanům, Římanům, Arabům a Číňanům před více než 2 000 roky. Cestovatel Ibn Battúta, který ostrov navštívil ve 14. století jej nazval Kalanpu.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]