Kočkodan zlatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKočkodan zlatý
alternativní popis obrázku chybí
Kočkodan zlatý v Národním parku Volcanoes
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Čeleďkočkodanovití (Cercopithecidae)
Rodkočkodan (Cercopithecus)
Binomické jméno
Cercopithecus kandti
Matschie, 1905
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kočkodan zlatý (Cercopithecus kandti) je druh opice, dříve hodnocen jako poddruh kočkodana diadémového (Cercopithecus mitis).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se ve středoafrickém pohoří Virunga včetně čtyř národních parků: Mgahinga v jihozápadní Ugandě, Volcanoes na severozápadě Rwandy a Virunga a Kahuzi-Biéga v Demokratické republice Kongo. Žije pouze v horských lesích, často v bambusových. Potrava se skládá především z mladých bambusových listů, ovoce, bambusových výhonků, bezobratlých nebo květů. Opice jednotlivé oblasti využívají v závislosti na ročním období. Během sezóny, kdy je k dispozici zralé ovoce, zůstávají v těchto oblastech a se začátkem období dešťů, kdy vyrůstá bambus, se přesouvají do bambusových stanovišť.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Kočkodan zlatý tvoří různorodé skupiny. Byly pozorovány malé skupinky o třech opicích i velké tlupy, v nichž žilo přes 60 opic. Skupiny, které žijí ve vyšších nadmořských výškách, bývají menší. Během dne se opice krmí a na noc se přesouvají do vrcholků bambusových stromů, kde tvoří menší skupinky o asi čtyřech opicích. Kočkodani zlatí často pospojovávají husté bambusové rostliny nebo několik bambusových rostlin k vytvoření místa na spaní.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní svaz ochrany přírody hodnotí kočkodana zlatého jako ohrožený taxon, především coby následek ztráty biotopů i nadávných válek v jeho omezeném stanovišti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Golden_monkey na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Twinomugisha, D., Chapman, C. A. (2008). "Golden monkey ranging in relation to spatial and temporal variation in food availability". African Journal of Ecology. 46 (4): 585–593. doi:10.1111/j.1365-2028.2007.00905.x

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]