Přeskočit na obsah

Pevnost Klis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Klis (hrad))
Pevnost Klis
Základní informace
Slohbarokní architektura
Materiályvápenec a kámen
Poloha
AdresaKlis, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Nadmořská výška223 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pevnost Klis (chorvatsky tvrđava Klis, italsky fortezza di Clissa) je opevněný hrad v těsné blízkosti obce Klis v Chorvatské Dalmácii, přibližně 5 km severovýchodně od Splitu a asi 3 km od Solinu, na silnici vedoucí do Sinje.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Klis (16. století)

Když se po knížeti Vladislavovi v roce 835 vlády ujal Mislav, vládl z Klisu jako kníže Bílého Chorvatska. Jako zbožný panovník nechal odevzdávat desátek z kliské úrody arcibiskupství v sousedním Splitu.

Kliská pevnost byla rovněž prvním sídlem uskockých válečníků, vedených Petarem Kružićem, jejichž cílem zde bylo zamezení postupu Turků z bosenského vnitrozemí na chorvatské pobřeží. Uskoci a zbytek obyvatelstva však potřebovali podporu, proto přijali nadvdládu Rakouska a 1. ledna 1527 uznali Ferdinanda I. Habsburského jako svého panovníka výměnou za pomoc proti Osmanům.

Mír z roku 1540 povoloval Benátkám držet pouze námořní města, zatímco ve vnitrozemí byla vytvořena turecká provincie, ovládaná sandžak-bejem – správcem s vojenskými pravomocemi z pevnosti Klis.

V roce 1596 benátská nepravidelná vojska během bitvy u Klisu pevnost obsasila a poté však byli nuceni předat ji zpět osmanské přesile.

Na začátku Krétské války v letech 1645–1669, zahájili místní slovansko-turečtí bejové sérii útoků proti benátskému Splitu, ale síly Serenissimy – pod velením proveditora Leonarda Foscola se postavily na odpor.

Během zimy roku 1648 Foscolo rozhodl, že nastal čas město dobýt a eliminovat hrozbu pro Split. Průsmyk Klis navíc představoval výhodnou cestu do nitra Bosny v případě, že by se Benátčané rozhodli pokračovat v ofenzívě.[1] Kvůli poloze pevnosti, trojité hradbě na vrcholu skalnatého výběžku a nepříznivému ročnímu období šlo o velmi složitou operaci.[2] Nicméně benátský úspěch byl úplný a stabilizoval hranici v tomto bodě, a to až do pádu Benátské republiky v květnu roku 1797.[3]

Klis v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Klis byla použita pro natáčení televizního seriálu společnosti HBO Hra o trůny.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fortezza di Clissa na italské Wikipedii.

  1. Federico Moro, Venezia e la Guerra in Dalmazia 1644-1649, p. 139
  2. Federico Moro, Venezia e la Guerra in Dalmazia 1644-1649, pp. 140-41
  3. Federico Moro, Venezia e la Guerra in Dalmazia 1644-49, pp. 141-52.
  4. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Federico Moro, Venezia e la Guerra in Dalmazia, 1644-1649, LEG edizioni Srl, Gorizia 2018