Katedrála v Innsbrucku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála svatého Jakuba v Innsbrucku
Místo
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměTyrolsko
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciesalcburská
Diecézeinnsbrucká
Datum posvěcení1724
Architektonický popis
ArchitektJohann Jakob Herkomer
Stavební slohbaroko
Výstavba17171724
Další informace
Kód památky64166
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Innsbrucká katedrála, známá také jako katedrála svatého Jakuba (německy: Dom zu St. Jakob) je barokní katedrála římskokatolické innsbrucké diecéze v rakouském městě Innsbruck. Je zasvěcená Jakubovi Staršímu.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Interiér katedrály

Katedrála byla postavena podle návrhů architekta Johanna Jakoba Herkomera v letech 1717 až 1724 na místě románského kostela z 12. století (nejstarší zmínka o tomto kostele pochází z roku 1180 a jeho podoba se dochovala mj. díky malbě Albrechta Dürera; poničilo ho zemětřesení v roce 1689).[1] Interiér dnešního barokního chrámu je uzavřen třemi klenutými klenbami lodi a kupolí s lucernou nad kněžištěm. Díky svému honosnému baroknímu interiéru, který je z velké části dílem bratří Asamů, je kostel sv. Jakuba považován za jednu z nejvýznamnějších barokních staveb v Tyrolsku. Nad hlavním oltářem je vystaven obraz Maria Hilf (Marie Pomocná) od Lucase Cranacha staršího z doby kolem roku 1530. Je považován za jeden z nejuctívanějších mariánských obrazů v křesťanstvu. V severní lodi se nachází také baldachýnová hrobka arcivévody Maxmiliána III., velmistra Řádu německých rytířů, z roku 1620. Císařská rodina věnovala také cenné votivní dary. Císařovna Marie Terezie věnovala u příležitosti narození svého nejstaršího syna stříbrnou plastiku dítěte v zavinovačkách a také slavnostní roucho. Interiér byl nakonec dokončen v roce 1732. Kostel byl během druhé světové války těžce poškozen, ale v letech 1946 až 1950 byl obnoven. Status katedrály získal v roce 1964.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dom zu St. Jakob. Innsbruck.info [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. (německy) 
  2. St. Jacob’s Cathedral - Discover Baroque Art - Virtual Museum. Baroqueart.museumwnf.org [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]