Karel Kryštof Sedlnický z Choltic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Kryštof Sedlnický z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Narození1576
Úmrtí1651 (ve věku 74–75 let)
Štětín
RodičeJaroslav Sedlnický z Choltic
RodSedlničtí z Choltic
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Kryštof Sedlnický z Choltic na Dívčích Hradech (německy Karl Christoph von Sedlnitzky, 1576 – 1651) byl český šlechtic ze slezské linie svobodných pánů Sedlnických z Choltic. Byl členem direktoria Moravského markrabství za panský stav.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn Jaroslava Sedlnickéhho z Choltic z vyhaslé linie rodu Sedlnických na Dívčím Hradě, Fulštejně atd. a jeho manželky Anny Nimptschové.

Karel Kryštof byl protestant, podobně jako pravděpodobně jeho otec. Při stavovském odboji v letech 1618-1620 se aktivně angažoval jako radikál.

V roce 1619 od moravských stavů obdržel úřad moravského zemského defensora. Byl poslancem zemského komorníka Haugvice a zplnomocněncem při generálním sněmu v Praze.

Byl poradcem krále Fridricha Falckého. V roce 1620 byl jmenován mincovním komisařem a komisařem pro zemské zřízení. Byl také povolán k prošetřování válečných výdajů a k sekvestraci majetku zkonfiskovaného olomouckému arcibiskupství.

Společně s Ladislavem Velenem ze Žerotína, Bydžovským a Puchheimem byl v Olomouci přítomen jako komisař při tortuře Jana Sarkandera.

Za účast na povstání proti císaři mu byl v roce 1621 zkonfiskován majetek a v roce 1622 emigroval do Pomořan. Dívčí Hrady a Fulštejn přešly do vlastnictví arcivévody Karla Josefa, který zastával úřady biskupa vratislavského a bolzansko-brixenského, velmistra řádu německých rytířů a portugalského místokrále. Ten však zemřel na konci roku 1624. Hrad Fulštejn byl později za třicetileté války poškozen švédskými a dánskými vojsky, již nikdy nebyl obnoven a postupně zcela zchátral.[1]

Karel Kryštof Sedlnický zemřel v roce 1651 jako vyhnanec ve Štětíně.[2]

Manželství a potomstvo[editovat | editovat zdroj]

Byl ženatý s Doroteou z Promnitz, s níž měl jednu dceru, Annu Marii. Ta se později provdala za Karla Kryštofa z Zedlitz, zemského předáka v knížectvích Javorském a Svídnickém.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zřícenina hradu Fulštejn v Bohušově – Osoblažská úzkokolejka – Slezské zemské dráhy. www.osoblazsko.com [online]. [cit. 2024-04-28]. Dostupné online. 
  2. Sedlničtí z Choltic [Statutární město OPAVA]. is.muni.cz [online]. [cit. 2024-04-28]. Dostupné online. 
  3. BLKÖ:Sedlnitzky, Karl Christoph von – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2024-04-28]. Dostupné online. (německy)