Juvisy-sur-Orge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juvisy-sur-Orge
Radnice
Radnice
Juvisy-sur-Orge – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška32–92 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartementEssonne
ArrondissementÉtampes
KantonJuvisy-sur-Orge
Juvisy-sur-Orge
Juvisy-sur-Orge
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2,24 km²
Počet obyvatel14 437 (2008)
Hustota zalidnění6 445,1 obyv./km²
Správa
StarostaÉtienne Chaufour
Oficiální webwww.mairie-juvisy.fr
E-maildirectiongenerale@mairie-juvisy.fr
PSČ91260
INSEE91326
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juvisy-sur-Orge zvuk [ʒyvizi syʁ ɔʁʒ] je francouzské městodepartementu Essonneregionu Île-de-France. Je chef-lieu kantonu Juvisy-sur-Orge. V obci se nachází kostel Panny Marie Francouzskékaple svatého Dominika.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město Juvisy-sur-Orge leží na řece Orge asi 18 km jihovýchodně od Paříže. Obklopují ho obce Athis-Mons na severu a severovýchodě, Draveil na východě a jihovýchodě, Viry-Châtillon na jihu a Savigny-sur-Orge na západě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 52 př. n. l. toto místo pod názvem Metiosedium zmiňuje Julius Caesar ve svých Zápiscích o válce galské. V 5. století bylo území připojeno k Paříži ovládané Franky. V roce 582 vznikla na řece Orge hranice mezi královstvími Soissons pod vládou Chilpericha I.Burgundskem ovládaným Guntramem.

Ve 12. století vysušili benediktini zdejší močály a založili klášter, u kterého se rozvinula vesnice. V roce 1304 bylo panství převedeno na benediktinský klášter Notre-Dame-des-Champs v Paříži. V roce 1356 jej získal Perrin du Chemin. V této době zde stálo královské sídlo při cestě do Burgundska, kde v roce 1405 Jan I. Burgundský držel v zajetí dauphina Karla. Sídlo sloužilo jako královská zastávka při cestě na zámek Fontainebleau.

V roce 1630 držel panství Antoine Rossignol des Roches, který nechal vystavět zámek. V roce 1657 André Le Nôtre vybudoval zámecký park. V roce 1717 panství získal Louis de Brancas.

V roce 1730 bylo královské sídlo přestavěno na poštovní stanici. V roce 1807 získal zámek hrabě Gustave de Monttessuy a v roce 1823 se stal starostou obce. Dne 30. března 1814 se Napoleon na poštovní stanici dověděl o kapitulaci Paříže a ve Fontainebleau podepsal svou abdikaci.

V roce 1840 bylo v obci otevřeno nádraží na trati Paříž – Orléans a Paříž – Montargis. V roce 1900 poté, co obec zakoupila zámek, zde zřídila radnici a školu. V roce 1929 řád dominikánů zřídil klášter a kapli. V roce 1936 byl původní farní kostel sv. Mikuláše zbořen a roku 1938 nahrazen dnešním kostelem Panny Marie Francouzské. Dne 18. dubna 1944 bylo nádraží jakožto strategický cíl vybombardováno a s ním i část centra města, při náletu zemřelo přes 100 obyvatel.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juvisy-sur-Orge na francouzské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]