Josef Tvrzický

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Tvrzický
Josefa Tvrzický
Josefa Tvrzický
Narození23. prosince 1884
Prachatice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. září 1920 (ve věku 35 let)
Washington, D.C.
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Místo pohřbeníWashington D.C.
NárodnostČechoameričané
Povolánínovinář
Politická stranaČeské národní sdružení
ChoťAnna Tvrzická
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Tvrzický, v USA používal pseudonym Kramer (23. prosince 1884 Prachatice[1]27. září 1920 Washington, D.C.), byl český advokát[zdroj⁠?], jednatel Českého národního sdružení v USA a redaktor.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Prachaticích v rodině obchodníka Josefa Tvrzického a jeho manželky Marie rozené Kramerové.[1] Českou obecnou školu navštěvoval ve svém rodišti a v dalším studiu pokračoval na místním gymnáziu, které však dokončil v Písku. V dalším studiu pokračoval na univerzitě v Praze, kde během studia aktivně působil v českém studentském hnutí a stál u vzniku spolku rodáků „Prácheň“. Během studia se seznámil s Annou Peprnou, která se později stala jeho ženou. Po ukončení vysokoškolských studií odjel kolem roku 1908 do Spojených států, kde v Chicagu působil jako redaktor a rovněž aktivně pracoval v „Národně sociální besedě J. V. Frič“. V USA psal své články pod pseudonymem „Kramer“, což bylo matčino rodné příjmení[1].

Během světové války stál v čele boje amerických Čechů proti ústředním mocnostem a rovněž spolupracoval s Tomášem Garriguem Masarykem. V roce 1919 spolu s několika americkými Čechy – legionáři navštívil Československo, kromě jiných míst i rodné Prachatice. Během své návštěvy absolvoval měsíční přednáškové turné po českých městech, v němž informoval o úloze amerických Čechů a Slováků při vzniku Československé republiky.

Českoslovenští diplomaté před budovou československého zastupitelství ve Washingtonu. Dolní řada: Charles Pergler (československý komisař), paní Perglerová, plukovník Hurban Prostřední řada: Lieut. Zmrhal, doktor Smetánka, Josef Tvrzický, slečna Kazamková a slečna Boorová (stenografky)

Po návratu do USA pracoval jako tajemník Národního sdružení a ředitel Československé tiskové kanceláře ve Washingtonu, rovněž aktivně přispíval na českou školní mládež v Prachaticích. Oční choroba, která skončila slepotou, jej v krátké době zcela vyřadila z práce a proto volil dobrovolný odchod ze života.

Ovdovělá Anna Tvrzická zaslala do Prachatic 10 000 , které tvořily základ fondu, z nějž byl roku 1924 vybudován Studentský útulek Josefa Tvrzického (dnešní domy č.p. 285 a 341 v Husinecké ulici).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Autor Josef Tvrzický ve Wikizdrojích (anglicky)
  • 2007 Prachatice, domy a lidé / Prachatice, Houses and People / Prachatice, Häuser und Leute, Město Prachatice, Prachatice

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]