Jonedovo lemma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V matematice je Jonedovo lemma pravděpodobně nejdůležitějším výsledkem v teorii kategorií.[1] Je to abstraktní tvrzení o funktorech druhu morfismy do daného objektu. Jde o značné zobecnění Cayleyho věty z teorie grup (pokud se grupa vezme jako miniaturní kategorie pouze s jedním objektem a pouze isomorfismy). Umožňuje vnoření libovolné kategorie do kategorie funktorů (kontravariantních funktorů nad množinami) definovaných nad touto kategorií. Také objasňuje, jak se vnořená kategorie reprezentovatelných funktorů a jejich přirozených transformací chová ve vztahu k ostatním objektům v celé kategorii funktorů. Jde o důležitý nástroj, který stojí za mnoha moderními výsledky v algebraické geometrii a teorii reprezentace. Je pojmenováno po Nobuovi Yonedovi.

Obecniny[editovat | editovat zdroj]

Jonedovo lemma naznačuje, že místo zkoumání (lokálně malé) kategorie by se měla studovat kategorie všech funktorů z do (kategorie množin s funkcemi jako svými morfismy). je považována za veskrze dobře pochopenou kategorii a funktor z do může být nahlížen jako "reprezentace" pomocí známých struktur. Původní kategorie je v této kategorii obsažena, ale spolu s ní se zde objevují nové objekty, které v chyběly či byly "skryty". Práce s těmito objekty často sjednocuje a zjednodušuje postup.

Tento přístup je podobný (a ve skutečnosti je zobecněním) běžnému způsobu studia okruhu zkoumáním jeho modulů. Okruh nahradí kategorii a kategorie modulů nad tímto okruhem je kategorií funktorů definovaných na .

Formální znění[editovat | editovat zdroj]

Jonedovo lemma se týká funktorů z dané kategorie do kategorie množin, . Je-li lokálně malá kategorie (tj. hom-sady jsou skutečně množiny, nikoliv vlastní třídy), pak každý objekt z dává vzniknout přirozenému funktoru do , zvanému hom-funktor. Tento funktor se značí:

.

Tento (kovariantní) hom-funktor zobrazí do množiny morfismů a morfismus na morfismus (složení s vlevo), který zobrazuje morfismus v na morfismus v . Konkrétně,

.

Nechť je libovolný funktor z do . Pak Jonedovo lemma říká, že:

Pro každý objekt z jsou přirozené transformace z do ve vzájemně jednoznačné korespondenci s prvky , tedy:

.

Tento isomorfismus je navíc přirozený v i , pokud obě strany vezmeme jako funktory z do .

Zde zápis označuje kategorii funktorů z do .

Máme-li přirozenou transformaci z do , odpovídající prvek je  ;[pozn. 1] dále máme-li prvek z , odpovídající přirozenou transformaci dostaneme z .

Kontravariantní verze[editovat | editovat zdroj]

Existuje kontravariantní verze Jonedova lemmatu, která se týká kontravariantních funktorů z do . Tato verze zahrnuje kontravariantní hom-funktor

který zobrazuje na hom-sadu . Pro libovolný kontravariantní funktor z do Jonedovo lemma říká, že

Ustálené názvosloví[editovat | editovat zdroj]

Použití pro kovariantní hom-funktor a pro kontravariantní hom-funktor není zcela standardní. Mnoho textů a článků používá přesně opačné značení nebo úplně jiné symboly. Poslední moderní texty algebraické geometrie počínaje zakladatelskou EGA Alexandra Grothendiecka ovšem používají stejnou konvenci jako tento článek. [pozn. 2]

Mnemotechnické "padání do něčeho" může být užitečné při pamatování si, že je kontravariantní hom-funktor. Když písmeno klesá (je dolní index), přiřadí k objektu morfismy z do .

Důkaz[editovat | editovat zdroj]

Důkaz Jonedova lemmatu je vystižen následujícím komutativním diagramem:

Důkaz Jonedova lemmatu
Důkaz Jonedova lemmatu

Tento diagram ukazuje, že přirozená transformace je zcela určena , protože pro každý morfismus máme

.

Navíc jakýkoli prvek tímto způsobem definuje přirozenou transformaci. Důkaz v kontravariantním případě je zcela analogický.

Jonedovo vnoření[editovat | editovat zdroj]

Důležitým zvláštním případem Jonedova lemmatu je, když je funktor z do dalším hom-funktorem . V tomto případě kovariantní verze Jonedova lemmatu říká, že

Tedy že přirozené transformace mezi hom-funktory jsou ve vzájemně jednoznačné korespondenci s morfismy (v opačném směru) mezi přidruženými objekty. Máme-li morfismus , přidružená přirozená transformace se značí .

Pokud zobrazíme každý objekt v na přidružený hom-funktor a každý morfismus na odpovídající přirozenou transformaci , určíme tím kontravariantní funktor z do , kategorie funktorů všech (kovariantních) funktorů z do . se dá interpretovat jako kovariantní funktor :

Význam Jonedova lemmatu za těchto okolností je, že funktor je plně věrný, a proto určuje vnoření do kategorie funktorů do . Sada všech funktorů je podkategorií . Z Jonedova vnoření tedy vyplývá, že kategorie je izomorfní ke kategorii .

Kontravariantní verze Jonedova lemmatu říká, že

Proto dává vzniknout kovariantnímu funktoru z do kategorie kontravariantních funktorů do  :

Jonedovo lemma pak říká, že každá lokálně malá kategorie může být vnořena do kategorie kontravariantních funktorů z do skrz . Tomuto se říká Jonedovo vnoření.

Jonedovo vnoření je někdy označováno znakem よ, což je kana v rámci písma Hiragana, Jo. [2]

Reprezentovatelný funktor[editovat | editovat zdroj]

Jonedovo vnoření v zásadě uvádí, že pro každou (lokálně malou) kategorii mohou být objekty v této kategorii reprezentovány pomocí předsvazků, a to plně a věrně. Jinými slovy,

pro nějaký předsvazek P. Mnoho běžných kategorií jsou ve skutečnosti předsvazky, ba po důkladnějším prozkoumání dokonce svazky, a jelikož takové případy mají obvykle topologickou povahu, lze je obecně považovat za toposy. Jonedovo lemma pak představuje nástroj, pomocí něhož lze topologickou strukturu kategorií zkoumat.


Z hlediska (ko)koncového kalkulu[editovat | editovat zdroj]

Pro dvě kategorie a se dvěma funktory lze přirozené transformace mezi nimi zapsat jako následující konec:

Pro všechny funktory a jsou následující vzorce jiná znění Jonedova lemmatu.[3]

Preaditivní kategorie, okruhy a moduly[editovat | editovat zdroj]

Preaditivní kategorie je kategorie, v které sady morfismů tvoří abelovské grupy a skládání morfismů je bilineární; příkladem jsou kategorie abelovských grup nebo modulů. V preaditivní kategorii existuje jak „násobení“, tak „sčítání“ morfismů, a proto jsou preaditivní kategorie vnímány jako zobecnění okruhů. Okruhy jsou preaditivní kategorie s jedním objektem.

Jonedovo lemma je pravdivé i pro preaditivní kategorie, pokud si jako rozšíření zvolíme kategorii aditivních kontravariantních funktorů z původní kategorie do kategorie abelovských grup. Jedná se o funktory, které jsou kompatibilní se sčítáním morfismů, a lze je brát jako základ kategorie modulů nad původní kategorií. Jonedovo lemma pak poskytuje přirozený recept jak zvětšit preaditivní kategorii tak, aby tato zvětšená verze zůstala preaditivní — ve skutečnosti je zvětšená verze abelovskou kategorií, což je mnohem silnější vlastnost. V případě okruhu je rozšířená kategorie kategorií všech pravých -modulů a znění Jonedova lemmatu se redukuje na známý isomorfismus:

    pro všechny pravé -moduly .

Vztah ke Cayleyově větě[editovat | editovat zdroj]

Jak bylo uvedeno výše, Jonedovo lemma může být považováno za značné zobecnění Cayleyovy věty z teorie grup. Aby to bylo zřejmé, nechť je kategorie s jediným objektem s tím, že každý morfismus je izomorfismus (tj. grupoid s jediným objektem). Pak tvoří grupu pod operací skládání a jakoukoli grupu lze tímto způsobem realizovat jako kategorii.

V tomto kontextu kovariantní funktor sestává z množiny a grupového homomorfismu , kde je grupa permutací ; čili je G-sada . Přirozená transformace mezi takovými funktory je to samé jako ekvivariantní zobrazení mezi -sadami: množinová funkce s tou vlastností, že pro všechna v a v . (Na levé straně rovnice označuje akci na a na pravé straně akci na .)

Nyní, kovariantní hom-funktor odpovídá akci na sobě samé podle násobení vlevo (kontravariantní verze odpovídá násobení vpravo). Jonedovo lemma pro říká, že

,

to jest, ekvivariantní zobrazení z této -sady na sebe jsou v bijekci s . Jde si však povšimnout, že a) tyto mapy tvoří grupu podle skládání, což je podgrupa a b) funkce, která tuto bijekci určuje, je grupový homomorfismus. (V opačném směru každé v odpovídá ekvivariantnímu zobrazení násobení vpravo podle .) Takže je izomorfní k nějaké podgrupě , což je přesné znění Cayleyovy věty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jošiki Kinošita v roce 1996 řekl, že termín “Jonedovo lemma” byl vytvořen Saundersem Mac Lanem po jeho rozhovoru s Jonedou. [4]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Vzpomeňme, že , takže je onen poslední výraz dobře definován a zobrazuje morfismus z do na nějaký prvek z .
  2. Důležitou výjimkou z moderních textů algebraické geometrie, jejíž konvence se liší od té použité v tomto článku, je text Commutative algebra with a view toward algebraic geometry / David Eisenbud (1995), který používá ve smyslu kovariantního hom-funktoru. Avšak pozdější kniha The geometry of schemes / David Eisenbud, Joe Harris (1998) naopak používá ve smyslu kontravariantního hom-funktoru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yoneda lemma na anglické Wikipedii.

  1. RIEHL, Emily. Category Theory in Context [online]. Dostupné online. 
  2. Yoneda embedding [online]. nLab [cit. 2019-07-06]. Dostupné online. 
  3. Loregian, Fosco. arXiv: 1501.02503math.CT
  4. KINOŠITA, Jošiki. Prof. Nobuo Yoneda passed away [online]. 23. 4. 1996 [cit. 2013-12-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]