Johann Wilhelm Hittorf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Wilhelm Hittorf
Narození27. března 1824
Bonn
Úmrtí28. listopadu 1914 (ve věku 90 let)
Münster
Místo pohřbeníZentralfriedhof Münster
Alma materUniverzita v Bonnu
Povolánífyzik, chemik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelMünsterská univerzita
OceněníMaxmiliánův řád pro vědu a umění (1902)
Hughesova medaile (1903)
Řád za zásluhy v oblasti umění a věd
RodičeHeinrich Hittorf a Theresia Hittorf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Wilhelm Hittorf (27. března 1824 Bonn28. listopadu 1914 Münster) byl německý fyzik.

Hittorf jako první provedl výpočet kapacity atomů nesoucích elektrických náboj a molekul (iontů), což bylo důležité pro pochopení elektrochemické reakce. Formuloval iontová transportní čísla a vyvinul metodu pro jejich měření. Pozoroval trubice s energetickým zářením vycházejícím ze záporné elektrody. Tyto paprsky vyvolávaly fluorescenci na stěnách skleněných trubic. Eugen Goldstein nazval tento jev v roce 1876 katodovým zářením.

Hittorfovy rané práce se týkaly alotropie fosforu a selenu. V letech 18531859 zkoumal pohyb iontů způsobený elektrickým proudem. Poukázal na to, že některé ionty jsou rychlejší než jiné. To vedlo k představě o transportním čísle, frakci elektrického proudu nesené každým z iontů. Změřil také změny v koncentraci elektrolytického řešení, vypočítal transportní čísla mnoha iontů a v roce 1869 vydal svou práci týkající se pohybu iontů.

Stal se profesorem fyziky na Univerzitě v Münsteru, kde byl v letech 18791889 ředitelem tamní fyzikální laboratoře. Studoval zde spektra lehkých plynů a par, zkoumal průchod elektřiny přes plyny a objevil nové vlastností katodových paprsků, zejména elektronové záření. V roce 1869 zjistil, že katodové paprsky září různými barvami z důvodu vystavení různým tlakům a za použití různých plynů.

Jeho práce vedla k vývoji rentgenů a katodových trubic. Měření proudu v elektronce bylo důležitým krokem k vytvoření elektronkové diody.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Johann Wilhelm Hittorf na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]