Jitka Vrbková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jitka Vrbková
Narození1. září 1984 (39 let)
Brno
Alma materDivadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze
Janáčkova akademie múzických umění
Povoláníherečka, tanečnice, divadelní režisérka a dramatička
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jitka Vrbková (* 1. září 1984 Brno) je česká režisérka a dramaturgyně. V roce 2008 založila Divadlo Aldente[1], ve kterém dodnes působí mimo již zmíněného i jako umělecká vedoucí a příležitostně i jako herečka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jitka Vrbková (roz. Čadková) se narodila 1. září 1984 v Brně. Po studiu na brněnském gymnáziu na třídě Kapitána Jaroše nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně (ČJ a ZSV). Po roce studia se rozhodla odejít do Prahy na DAMU studovat obor dramaturgie-režie činoherního herectví. V roce 2008 studium úspěšně dokončila a ten samý rok s přáteli z různých divadelních škol i oborů založila experimentální soubor s názvem Divadlo Aldente. Zároveň na podzim nastoupila do magisterského studia oboru divadelní dramaturgie na JAMU.[2] V roce 2010 získala magisterský titul, na JAMU pak zůstala jako vyučující v Ateliéru Divadlo a výchova.[3] Mezi lety 2012 a 2014 působila na JAMU jako odborná asistentka, posléze jako doktorandka oboru Dramatická umění. Svůj doktorský výzkum zaměřila na potenciál divadel herců s Downovým syndromem (přesný název dizertace: Divadlo actor-specific: Downův syndrom jako divadelní stylizace), do výzkumu tak zahrnula i svůj soubor. Doktorský titul získala v roce 2020.[4]

V roce 2013 se jí narodila dcera s Downovým syndromem. V souvislosti s touto zkušeností začala nová éra Divadla Aldente; k dosavadním tvůrcům a hercům přibyly děti a dospívající s Downovým syndromem a z dosavadního zaměření na tvorbu formou site-specific se přeorientovali na formu actor-specific (popsáno níže).

Mezi lety 2018 a 2021 působila ve spolku Úsměvy, který pomáhá lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám.[2]

Je vdaná a má čtyři děti.

Divadlo Aldente[editovat | editovat zdroj]

Začátky (do roku 2014)[editovat | editovat zdroj]

Divadlo Aldente vzniklo původně jako studentský projekt přátel, kteří chtěli dělat divadlo jinak. Často pracovali formou site-specific, tedy uvedení představení v netradičních prostorech často pod širým nebem, který je ale s inscenací přímo provázán. Například inscenace Octavia - Bohové nejsou!, která byla hrána v prostorách dětských prolézaček na Kraví hoře v Brně. Zároveň se některé práce tohoto souboru z prvních let fungovaní řadí mezi syntetické divadlo, které se vyznačuje zrovnoprávněním jednotlivých výrazových složek. V případě Divadla Aldente šlo o živou hudbu, pohyb, básnické slovo a obraz. Spolek měl v tu dobu za sebou téměř dvě desítky inscenací, když se v roce 2013 Jitce Vrbkové narodila dcera s Downovým syndromem. Péče o ni byla tak náročná, že Divadlo Aldente muselo zrušit plánované projekty; dokonce to chvíli vypadalo na úplný zánik souboru.[5]

Divadlo propojující herce bez hendikepu s herci s DS[editovat | editovat zdroj]

Nečekaná životní situace se nakonec ukázala jako příležitost opustit známé divadelní postupy. Na základě inspirace knížkou od autorky s Downovým syndromem Denisy Střihavkové vznikla inscenace s názvem Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu![6] Kromě studentů JAMU v ní tehdy hrály děti s Downovým syndromem; některé dokonce spolupracovaly také na tvorbě textu.[7] Tehdy bylo pro Vrbkovou hlavním důvodem zpracování této knížky její téma – život s Downovým syndromem, přizvat si ke spolupráci děti s Downovým syndromem byl jen pokus. Až při zkoušení se ukázalo, jakou výzvou zkoušení divadelního představení s takto neobvyklou skupinou je. Podle Vrbkové herci s Downovým syndromem už sami o sobě nesou nějaké téma; zároveň jejich specifický pohyb, mluva i myšlení podporuje určitou divadelní stylizaci. K tomu je třeba připočíst jejich způsob žití "teď a tady", tedy z pohledu režie značnou nevyzpytatelnost.[8] Na druhou stranu se ale tento dynamický způsob tvorby shodoval s původními ideami souboru Aldente – dělat divadlo jinak, hledat výhody v nevýhodách a být otevření novým výzvám. A to byl začátek nové dramaturgické linie actor-specific, který soubor chápe jako "divadlo, které vychází z netušených možností herců s jinakostí, chce se jimi inspirovat a ukázat divákům jejich vzrušující vidění světa".[5]

Do roku 2019 Vrbková režírovala herce s Downovým syndromem spíše tak, že je nechala na jevišti volně existovat. Profesionální herci pak měli za úkol vzít do hry vše, co vymyslí tak, aby z toho vznikl divadelní kus. Smyslem spolupráce herců "zdravých" a s Downovým syndromem je především jejich vzájemná inspirace. Postupně jak soubor získával více zkušeností a schopností, jejich inscenace začaly působit profesionálně. Aby tento růst podpořili, rozhodli se zkusit další výzvu – inscenovat básnický text. Vybrali si některé básně ze sbírky Bajaja, kterou Vladimír Holan napsal pro svou dceru s Downovým syndromem. Jelikož jde o poezii, bylo nutné, aby se i herci s DS naučili přesné repliky a nikoliv jen přibližnou strukturu, jak tomu bylo v dřívějších inscenacích. O tomto mnohdy náročném procesu natočila redaktorka ČT Lea Surovcová krátký dokument s názvem Nejsme Down![9]

Divadlo Aldente zatím[kdy?] nemá stálou scénu, ale o vznik plně profesionální scény usiluje. Jako inspirace jim slouží divadelní soubory podobného typu ze zahraničí. Nejčastěji soubor hostuje na scéně Divadla Barka nebo v Klubu Leitnerova.

Jelikož je jedním z cílů souboru přiblížení světa lidí s Downovým syndromem, k některým představením připravili dílny pro děti, které po představení ve školách vedou. Navíc se svoje působení snaží zmapovat i vědecky – již několik let se zapojují do výzkumných projektů JAMU, účastní se sympozií a sami svou tvorbu reflektují formou artistic research.[10]

Aktuálně je divadlo zapojeno do mezinárodního projektu Be IN!(clusive), který má za cíl "skrze divadlo a aktivity s ním související rozbíjet zažité stereotypy, ukazovat lidem nové perspektivy vidění světa, vzbuzovat v nich schopnost kritického myšlení a vést je tak k sebepoznání a k seberozvoji, jež má v konečném důsledku vliv na změnu celé společnosti."[11] V rámci něj se soubor vydal do Británie na festival a workshopy odehrál zde také svoje představení před britskou veřejností.

Inscenace[editovat | editovat zdroj]

  • Arthur Rimbaud, Jitka Vrbková: Sezóna v pekle. Tanečně – dramatická inscenace na motivy sbírky Arthura Rimbauda. Bezbariérové divadlo Barka, Brno 2003.
  • Jitka Vrbková a kol.: O jablko. Tanečně-hudební inscenace. Bezbariérové divadlo Barka, Brno 2007.
  • Josef Čapek, Jitka Vrbková: Pradědeček a loupežníci. Divadelní studio “V,” Brno 2007.
  • H. Ch. Andersen, Jitka Vrbková: Malá mořská víla. DAMU, Praha 2008. – Karol Wojtyla: Před zlatnickým krámem. Scénická skica, meditace přecházející chvílemi v drama. Brno 2008
  • Arnošt Goldflam: Červená knihovna. JAMU, Brno 2009.
  • František Halas: A co???!!! Scénická skica inspirovaná tvorbou Františka Halase a jeho korespondencí. Divadlo Polárka, Brno 2010.
  • August Strindberg: Hra s ohněm. Divadlo Mandragora, Zlín 2011.
  • Scénář a režie na motivy knihy Ondřeje Sekory: Šuby duby Kocourkov. Divadelní studio „V“, Brno 2011
  • Dramatizace a režie dle románu Kouzelník Merlin Mary Stewartové: Merlin. Divadlo Polárka, Brno 2012

Divadlo Aldente[editovat | editovat zdroj]

Začátky divadla

  • Píseň pro Pannu. Pěvecko-dramatické zpracování modlitby Růžence s použitím textů Písně písní a Knihy Jób. Divadlo Aldente, hráno v prostorách zahrádky Francouzské restaurace pod Petrovem, Brno 2008.
  • Lenka Lagronová: Pelech. Tanečně – hudebně – dramatická inscenace. Divadlo Aldente, premiéra v Buranteatru, Brno 2009.
  • Octavia. Antická tragedie neznámého autora. Divadlo Aldente, hráno v prostorách dětských prolézaček na Kraví hoře, Brno 2009.
  • Vítězslav Nezval: Manon Lescaut. Divadlo Aldente, premiéra v Buranteatru, Brno 2010.
  • Eliška Poláčková, Jitka Vrbková: Neslušní mužíčci a kamenné panny. Divadelní průvod a happening na motivy brněnských pověstí. Hráno v centru města a na špilberských svazích. Divadlo Aldente, Brno 2010.
  • Jitka Vrbková, Dagmar Radová, Milan Hájek: Na hlídce u třešňového piana. Hudebně – výtvarně – dramatická inscenace s prvky site specific. Divadlo Aldente, hráno ve vnějších i vnitřních prostorách v okolí Špilberku, Brno 2010.
  • Živý Betlém. Na základě rakovnické hry vánoční. Divadlo Aldente, Brno 2010.
  • František Hrubín, Veronika Pospíšilová, Jitka Vrbková: Romance pro křídlovku. Divadlo Aldente, Tyršův sad, Brno 2011.
  • Scénář a režie: Noc ve škole. Divadelní inscenace i zážitková hra. Hráno o nocích na ZŠ Kotlářská v Brně. Určeno pro 1. stupeň ZŠ. Divadlo Aldente, Brno 2011.
  • Jitka Vrbková, Lenka Cacková: Eva a Adamové. Kavárenské monodrama. Divadlo Aldente, Brno 2011.
  • Jitka Vrbková a kol.: Who likes Brno? Hráno v Labyrintu pod Zelným trhem, Divadlo Aldente, Brno 2012
  • Jitka Vrbková: Honzík, Klárka a kouzelná skříňka. Divadlo Aldente, Brno 2012.
  • Jitka Vrbková, Eliška Poláčková, Milan Cimerák: To nic není!. Pro festival brněnský lunapark vytvořilo Divadlo Aldente, Brno 2012.
  • Jitka Vrbková: Honzík a Klárka hlídají miminko. Divadlo Aldente, Brno 2013.
Actor-specific dramaturgie[editovat | editovat zdroj]
  • Jitka Vrbková, Denisa Střihavková, Jiří Šedý, Milan Kosmák, Tereza Langmannová: Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu! Divadlo Aldente, Brno 2014.
  • Jitka Vrbková: Kdopak by se toho bál? Divadlo Aldente, Brno 2015.
  • Milan Kosmák: Jsem gentleman, romantik, Cassanova a Don Juan. Divadlo Aldente, Brno 2016.
  • Jitka Vrbková a kol.: Who am I? Divadlo Aldente, Brno 2017
  • Jitka Vrbková a kol.: Zeď. Divadlo Aldente, Brno 2018.
  • Vladimír Holan: Káťa a Bajaja. Divadlo Aldente, Brno 2019
  • Jitka Vrbková a kol.: Jedině on. Divadlo Aldente, Brno 2020.
  • Karel Jaromír Erben: Zlatý kolovrat. Divadlo Aldente, Brno 2020
  • Karel Jaromír Erben: Zlatý kolovrat. Divadlo Aldente, Brno 2020
  • Stand up down. Divadlo Aldente, Brno 2021
  • Sofokles, Ferdinand Stiebitz, Jitka Vrbková: Antigona. Divadlo Aldente, Brno 2021
  • K. J. Erben, Jitka Vrbková: Nevěsty. Divadlo Aldente, Brno 2023

Rozhlas[editovat | editovat zdroj]

  • Hans Christian Andersen, Jitka Vrbková: Sněhová královna. Rozhlasová hra. Radio Proglas, Brno 2009[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jitka Vrbková: V divadle Aldente hrají i lidé s downovým syndromem. Dvojka [online]. 2021-11-28 [cit. 2023-04-07]. Dostupné online. 
  2. a b c https://is.jamu.cz/th/ad0nm/Zivotopis.pdf
  3. Milujeme Jitku! [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 
  4. Dizertace Jitky Vrbkové | Výzkum [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 
  5. a b Náš příběh - nacházíme příležitosti v nevýhodách [online]. [cit. 2023-03-30]. Dostupné online. 
  6. Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 
  7. Reportáž - Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu?. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. PO DOBRÉM 04 - Jitka Vrbková. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  9. Dokument ČT - Nejsme Down! - 90’ ČT24 | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  10. Výzkum [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  11. O projektu – Be IN! [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]