Jean Améry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Améry
Rodné jménoHans Chaim Mayer
Narození31. října 1912
Vídeň
Úmrtí17. října 1978 (ve věku 65 let)
Salcburk
Příčina úmrtípředávkování
Místo pohřbeníVídeňský ústřední hřbitov
BydlištěVídeň
Belgie
Povoláníspisovatel, filozof a odbojář
OceněníVelká literární cena Bavorské akademie krásných umění (1972)
Preis der Stadt Wien für Publizistik (1977)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean Améry (31. října 1912, Vídeň17. října 1978, Salcburk), narozen jako Hanns Chaim Mayer, byl filosof a spisovatel rakouského původu, který později tvořil i ve francouzštině. Během 2. světové války prováděl protinacistickou činnost, byl vězněn v několika koncentračních táborech. Po válce se usadil v Belgii, kde pracoval jako novinář. Zemřel na předávkování léky v roce 1978.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vídni roku 1912, jeho otec židovského původu skonal nedlouho po spisovatelově narození během 1. světové války. Byl tedy vychováván matkou katoličkou, studoval na univerzitě filosofii a literaturu.

Období 2. světové války[editovat | editovat zdroj]

Jeho rodina se s blížící se 2. světovou válkou od židovství distancovala, jako reakci na schválení Norimberských zákonů se Améry začal zabývat protinacistickou činností. V roce 1938 z Rakouska emigroval do Francie a později do Belgie. Společnicí mu byla jeho židovská manželka. Ale z Belgie byl deportován zpět do jižní Francie (tehdy pod německým vlivem), protože byl označen za nepřítele Říše. Z internačního tábora v Gurs však utekl zpět do Belgie a pokračoval v protinacistické činnosti. V roce 1943 byl zatčen gestapem, byl mučen a poté odeslán do pracovního tábora Auschwitz III Monowitz. Do konce války ještě prošel Buchenwaldem a osvobození britskou armádou se dočkal až Bergen-Belsenu.

Poválečná doba[editovat | editovat zdroj]

Po válce si změnil jméno na Jean Améry (Améry je přesmyčka slova Mayer) – chtěl se tak distancovat od německé kultury a naopak vyjádřit své sympatie k Francii. Vrátil se už potřetí do Belgie, kde pracoval jako německy píšící novinář pro švýcarský tisk (odmítal publikovat pro německá a rakouská média). Současně začal vyjadřovat své názory na válku a holokaust, které doplňoval svými zážitky z koncentračních a pracovních táborů. Jeho posledním dílem před smrtí byla kniha úvah o sebevraždě, kterou také o dva roky později spáchal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean Améry na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]