Jan Křtitel Krumpholtz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Křtitel Krumpholtz
Jan Křtitel Krumpholtz při hře na harfu
Jan Křtitel Krumpholtz při hře na harfu
Základní informace
Narození5. srpna 1747
Praha-Nové Město
České královstvíČeské království České království
Úmrtí19. února 1790 (ve věku 42 let)
Paříž
Francie
Příčina úmrtíutonutí
Žánryklasická hudba
Povoláníhudební skladatel, harfeník a hudební pedagog
Nástrojeharfa
Manžel(ka)Anne-Marie Krumpholtz
PříbuzníVáclav Krumpholtz[1] (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Křtitel Krumpholtz, Jean-Baptiste Krumpholtz, Johann Baptist Krumpholtz, příjmení i ve variantě Krumpholz (5. srpna 1747 Praha-Nové Město[2][pozn 1]19. února 1790 Paříž), byl český harfistahudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z hudební rodiny. Jeho otec Jan Krumpholtz byl hobojista a bratr Václav Krumpholtz houslista ve službách hraběte Filipa Kinského. Hru na harfu studoval v Paříži u královského harfenisty Simona Hochhause, jehož bratr Celestin Hochhaus významně zdokonalil pedálový systém harfy. Po návratu do Prahy a úspěšných koncertech v Praze a ve Vídni se stal členem kapely knížete Esterházyho. V té době se setkal s Josephem Haydnem a studoval u něho kompozici.

V roce 1776 vystoupil z kapely a podnikl koncertní turné po Německu a Francii. Usadil se v Paříži. V součinnosti s předními výrobci harf (Nadermann, Erard) se zabýval zdokonalováním pedálového mechanismu nástroje. Vzhledem k dlouhodobému pobytu ve Francii je v encyklopediích často uváděn jako skladatel francouzský.

Oženil se se svou žačkou Annou-Marií. Manželství nebylo šťastné. Anna-Marie od něj uprchla do Londýna s jiným českým skladatelem a klavíristou Janem Ladislavem Dusíkem a Jan Křtitel spáchal z nešťastné lásky sebevraždu. Utopil se v Seině 19. února 1790.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho skladatelská činnost se soustředila na jeho hlavní nástroj, harfu. Napsal pro ni 52 sólových sonát, 6 koncertů s orchestrem a četné drobnější skladby pro harfu a různé nástrojové kombinace. Komponoval rovněž orchestrální hudbu, mezi jeho díly najdeme i několik symfonií. Své pedagogické zkušenosti shrnul ve Škole pro harfu, která však byla vydána až po jeho smrti.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V literatuře uváděno narození 8. května 1742 v Budenicích u Zlonic, matriční zápis ovšem uvádí 5. srpna 1747 v Praze na Novém Městě.
  1. Krumpgolc. In: Riemannův hudební slovník.
  2. Matriční záznam o narození a křtu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]