Diskuse:Jan Křtitel Krumpholtz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Janbery

Velice zdravím tvůrce článku. Omlouvám se, že mě poněkud ruší slovo harfenista. Sám si ale nedovolím do toho zasáhnout. U nás jsou dva typy hráčů na harfu a sice profesionální harfista a amatétský harfeník. Zvyklo se užívat poněkud nečeské ale nyní pravidly akceptované slovo harfenista a mně jako hráči na ten nástroj připadá trochu nespravedlivé že ti, kdo s vážnou tváří chtějí druhým poskytnout informace a nebo na koncertě uvést interpreta, nepoužijí také kytarenista nebo houslenista či hobojenista. Vždyť to všechno zní tak zvláštně a oni by jistě také byli velmi zajímaví. Neberte to jako nedůtklivost. Sám říkám, že hraju na brnkačku. Jde o to, že na poměrně oficiálním místě se používá termín, který se tímto mimoděk vydává za oficiální.

Na toto téma již byla několikrát řeč, Englichová to vysvětlovala v rozhlase, což lze dohledat, když se vyhledá řetězec "harfistka nebo harfenistka". Jenže jazyk je živý materiál a současná strategie ústavu pro jazyk je, že hlas ulice je nadřazen smyslu a logice. A tak máme "potencionální harfenisty".

Wikipedie hraje jistou vzdělávací a osvětovou roli. Chtěl bych proto poprosit, aby alespoň tady byl ten výraz, který z hlediska tvorby slov dává smysl.

Ing. Jiří Vyšata Ph.D. (diskuse) 15. 2. 2020, 08:54 (CET)Odpovědět

HotovoHotovo Hotovo. @Ing. Jiří Vyšata Ph.D.: Přepsal jsem, příště se opravdu nebojte editovat − naše heslo je editujte s odvahou! S pozdravem, --janbery (diskuse) 15. 2. 2020, 11:21 (CET)Odpovědět