Jón Þór Birgisson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jónsi)
Jón Þór Birgisson je islandské jméno, v němž Birgisson je patronymum, nikoliv klasické příjmení. Tato osoba je v islandském prostředí označována pouze jako Jón Þór.
Jón Þór Birgisson
Základní informace
Jinak zvanýJonny B“, „Frakkur“, „Jónsi
Narození23. dubna 1975 (48 let)
Reykjavík
Žánrybarokní pop, post-metal, art rock, alternativní rock, post-rock, ambientní hudba a indie pop
Povolánízpěvák, hudebník, kytarista, vokalista a písničkář
Nástrojekytara, basová kytara, hlas, harmonika, basa, banjo a klaviatura
Hlasový oborKontratenor
OceněníNordic Music Prize (2010)
Webjonsi.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jón Þór „Jónsi“ Birgisson (* 23. duben 1975, Island) je frontman, zpěvák a kytarista islandské post-rockové kapely Sigur Rós. Je známý svým falzetovým vokálem a hrou na kytaru pomocí smyčce.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jónsi (vyslovuje se jounsi) se narodil slepý na pravé oko. Jednou údajně řekl: „Kdybych viděl na obě oči, asi bych se zbláznil“. Otevřeně se hlásí ke své homosexualitě.[1] Jeho přítel, se kterým žije, Alex Somers, se podílí na grafickém designu pro Sigur Rós a spolu s Jons založil hudební seskupení Jónsi & Alex. Spolu také vystupují v různých islandských televizních pořadech.

Hudební historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 byl Jónsi frontmanem v hudební skupině nazvané Bee spiders, kde vystupoval pod pseudonymem Johnny B. Kapela vyhrála v roce 1995 ocenění „Nejzajímavější kapela“ v soutěži pro neznámé hudební skupiny. Tvorba skupiny je často přirovnávána k tvorbě skupin jako The Smashing Pumpkins apod. Taktéž byl frontmanem v grungeové kapele s názvem Stoned, kde vystupoval pod pseudonymem Frakkur v letech 19921993. V roce 1994 založil spolu s Georgem Holme a Agusta Ævarom Gunnarsson skupinu Sigur Rós. V roce 2006 vypracoval spolu s přítelem Alexem sólový projekt. Prvotní název projektu byl Riceboy sleeps, tak se nazývá první album tohoto seskupení s dnešním názvem Jónsi & Alex z července roku 2009.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Jónsiho kapela Sigur Rós dostala název podle jména Jónsiho sestry, která se narodila ve stejném čase, v jakém byla zformována skupina. Sigur znamená v překladu vítězství a Rós růže.

Jazyky[editovat | editovat zdroj]

Převládajícím jazykem je přirozeně mateřská islandština, ale v písních prvních třech albech Von, Von Brigdit, Agæte Byrjun je nekompletní i Jónsiho vlastní, uměle vytvořený jazyk vonlenska (Von znamená v překladu naděje). Tento jazyk nemá žádnou ustálenou gramatiku apod., Jónsi ho používá pouze jako jakési pozpěvování, které se právě hodilo do dané melodie. Jméno jazyka vzniklo od první písně Von, kde bylo použito. Jónsi také ovládá angličtinu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jón Þór Birgisson na slovenské Wikipedii.

  1. Q: Summertime. Česká televize [online]. 2008 [cit. 2014-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]