Strasburgeriaceae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ixerbaceae)
Jak číst taxoboxStrasburgeriaceae
alternativní popis obrázku chybí
Ixerba brexioides
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
ŘádCrossosomatales
ČeleďStrasburgeriaceae
Tiegh., 1908
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strasburgeriaceae je malá čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu Crossosomatales. Zahrnuje jen 2 druhy stromů ve 2 rodech a je rozšířena na Novém Zélandu a na Nové Kaledonii.

Ilustrace Ixerba brexioides

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci čeledi Strasburgeriaceae jsou stromy s jednoduchými střídavými, vstřícnými nebo přeslenitými listy bez palistů nebo s intrapetiolárními palisty. Čepel listů je na okraji zubatá, se zpeřenou žilnatinou. Květy jsou jednotlivé úžlabní nebo v latách. Kalich je 5-četný a na bázi srostlý (Ixerba) nebo je tvořený 8 až 10 volnými dužnatými a za plodu vytrvalými lístky (Strasburgeria). Koruna je 5-četná, volná. Tyčinek je 5 (Ixerba) nebo 10 a jsou volné, navzájem nesrostlé. Semeník je svrchní, srostlý z 5 plodolistů, s jedinou čnělkou. V každém plodolistu jsou 2 vajíčka. Plodem je tobolka nebo bobule.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď zahrnuje jen 2 druhy ve dvou monotypických rodech. Strasburgeria calliantha roste na Nové Kaledonii, Ixerba brexioides je endemit severního ostrova Nového Zélandu.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V klasickém Tachtadžjanově systému byly oba rody řazeny do monotypických čeledí. Čeleď Strasburgeriaceae byla řazena do řádu Ochnales v rámci nadřádu Theanae, zatímco Ixerbaceae do řádu Brexiales v nadřádu Celastranae.

Nejblíže příbuznou větví je podle kladogramů APG čeleď Geissolomataceae.[3]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Ixerba, Strasburgeria[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Strasburgeriaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-23. 
  2. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Ixerbaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-10. 
  3. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  4. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016 [cit. 2017-12-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-12-26. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]