Incomaker

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Incomaker
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení2015
SídloRoztoky, Česko
Adresa sídlaRoztoky, Česko
Klíčoví lidéTomáš Šalamon, Radomír Vach
Charakteristika firmy
Oblast činnostimarketingový software
Identifikátory
Oficiální webwww.incomaker.com
IČO04161301
LEI3157009F0MVELX6TFT41
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Incomaker, původním názvem Netcampaigner, je společnost poskytující stejnojmenné cloudové řešení pro automatizaci digitálního marketingu a prodeje v malých firmách s využitím umělé inteligence. Byl založen v roce 2015 jako česko-portugalský technologický startup.[1] Jejich software kombinuje funkcionalitu více marketingových systémů jako je emailový marketing, CRM, software pro správu sociálních sítí, SMS či pro optimalizaci pro vyhledávače v jedné službě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Incomaker založili v roce 2015 Tomáš Šalamon, Radomír Vach a Vilém Říha, který ovšem v létě 2017 z politických důvodů z firmy odešel. V roce 2016 získala firma inovační grant 50 000 eur z fondu Horizon 2020 Evropské unie jako sedmá česká firma, které se to podařilo.[2] V té době se firma ještě jmenovala Netcampaigner.[3] V roce 2017 začala společnost svůj produkt prodávat v České republice a v Portugalsku.

V roce 2018 získala investici rizikového kapitálu ve výši 6,1 mil. Kč prostřednictvím equity-crowdfundingové platformy Fundlift výměnou za konvertibilní dluhopisy.[4] Tato emise určila tržní valuaci společnosti k roku 2018 na 80 mil. Kč.[5]

Software[editovat | editovat zdroj]

Incomaker poskytuje v jedné aplikaci řešení pro automatizaci emailového marketingu, správy sociálních sítí, CRM, optimalizaci pro vyhledávače, marketing internetových obchodů, internetovou reklamu, rekomendační stroj, datovou analýzu a reporting v jednom produktu. Řešení je zaměřeno na malé a střední firmy a marketingové agentury.[6] Tyto funkcionality jsou obsaženy v jednom produktu, takže odpadá nutnost integrace více dílčích systémů. Konkrétně poskytuje:

  • Rozesílání hromadných e-mailůpersonalizovaným obsahem.
  • Umožňuje rozesílání SMS.
  • Systém pro správu vztahů se zákazníky (CRM) a automatizaci prodejního procesu.
  • Správa sociálních sítí a automatizace jejich obsahu.
  • Správa e-shopu a produktových feedů.
  • Automatizace webové reklamy.
  • Webová analytika a heatmapy.[7]
  • Systém je integrován se systémy pro správu obsahu WordPress a Drupal a eshopy založenými na platformách PrestaShop, Magento, OpenCart a Woocommerce. Vedle toho má otevřené rozhraní (API) pro připojení jiných systémů.
  • Systém shromažďuje data z internetu, z firemních databází a dalších zdrojů a provádí jejich analýzu. Z výsledků se učí a používá je pro své další rozhodování. Společnost uvádí, že jejím cílem je nahradit práci marketingových pracovníků algoritmy.[8]

Firma je zaměřena především na evropský trh, pro který jsou její produkty lokalizovány.[9]

Umělá inteligence[editovat | editovat zdroj]

Systém shromažďuje a analyzuje data o chování zákazníků z různých zdrojů, jako jsou webové stránky, sociální sítě, e-shop či mobilní aplikace či vnitřní informační systémy zákazníků a využívá algoritmů strojového učení k automatizaci marketingové komunikace. To by mělo umožnit marketérům věnovat svůj čas a energii tvůrčí práci, například tvorbě obsahu, zatímco rutinní činnosti přenechají strojům.[2][10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozhovor s Tomášem Šalamonem, spoluzakladatelem start-upu Incomaker, který vyvíjí marketingovou platformu s umělou inteligencí. www.czechstartups.org. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-15.  Archivováno 15. 7. 2018 na Wayback Machine.
  2. a b MIKULOVÁ, Vesna. Vyvinuli systém, který myslí za "markeťáka". Díky analýze dat slibují firmám vyšší prodeje. byznys.ihned.cz. Dostupné online. 
  3. BREJČÁK, Ondřej. Incomaker má investici od EU – To se podaří jen minimu žadatelů. tyinternety.cz. Dostupné online.  Archivováno 15. 7. 2018 na Wayback Machine.
  4. HOUSKA, Filip. Česko-portugalský startup Incomaker chce crowdfundingem na Fundlift.cz vybrat 5 milionů Kč. www.czechcrunch.cz. Dostupné online. 
  5. Projekt Incomaker na Fundliftu [online]. [cit. 2018-07-13]. Dostupné online. 
  6. PRŮCHA, Jaroslav. O cestě od her přes hazard až k Incomakeru. roklen24.cz [online]. Dostupné online. 
  7. Web společnosti Incomaker [online]. [cit. 2018-07-13]. Dostupné online. 
  8. HOMOLKA, Jan. Jak jsme na tom s umělou inteligencí? Není kreativní, ale naplánovat PPC kampaň umí. marketingsales.tyden.cz. Dostupné online. 
  9. PETRUŽÁLEK, František. Pro podporu marketingu jsme vyvinuli Incomaker, systém, který dokáže zajistit velký kus práce místo člověka a je přitom dostupný i pro malé a střední firmy. CzechIndustry. Roč. 2017, čís. 3. 
  10. LUDVÍKOVÁ, Věra. Využití umělé inteligence v marketingové komunikaci. Praha, 2018. Bakalářská práce. Vysoká škola obchodní v Praze. Vedoucí práce Ing. Ondřej Pešek.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]