Ignác Theodor Petera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ignác Theodor Petera
Narození31. července 1840
Pecka Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí1904 (ve věku 63 let)
Vrchlabí Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníMěstský hřbitov ve Vrchlabí
Povolánípodnikatel
ChoťAnna Peterová (roz. Košťálová)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ignác Theodor Petera (31. července 1840 Pecka20. června 1904 Vrchlabí) byl český sedlář a podnikatel, výrobce a majitel továrny na produkci kočárů, saní a povozů ve Vrchlabí. Po jeho smrti se podnik První severočeská továrna letadel, karoserií a vozidel, Petera a synové, Vrchlabí zaměřil na výrobu automobilových karosérií, po poválečném znárodnění se stal součástí automobilky AZNP.

Život[editovat | editovat zdroj]

Automobil libereckého závodu RAF, pro který firma Petera také od roku 1908 vyráběla karoserie
Peterův dům ve Vrchlabí
Bývalá karosárna ve Vrchlabí

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v městečku Pecka nedaleko Jičína. Roku 1862 odešel do Vrchlabí pracovat jako učeň do sedlářství Petera Ettela, ve městě se následně na trvalo usídlil. Oženil se zde s Annou Košťálovou z Dolní Branné.

Podnikatel[editovat | editovat zdroj]

Roku 1864 založil Ignác Petera vlastní firmu Ignác Theodor Petera s dílnou vyrábějící různé typy koněspřežných vozů, stejně jako sedel a dalšího zboží určeného pro koňskou dopravu, ale také saní nebo trakařů. Sám v ní aktivně konstrukčně pracoval. Úspěch Peterova podniku zajistil jeho další růst a rozšiřování výroby. Závod postupně přešel ze zakázkové výroby na produkci jednotlivých modelů, zejména moderním a pohodlným osobním kočárům. Jako obytný objekt a také technické a administrativní zázemí nechal Petera vystavět na Kozím plácku (náměstí Míru) v centru města honosný neorenesanční dům, na jehož dvoře se nacházely dílny.

Tzv. Peterův dům byl později vyhlášen kulturní památkou.

Náhlé úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Ignác Petera zemřel náhle na akutní zápal plic 20. června 1904 ve Vrchlabí. Tělo bylo pak uloženo v rodinné hrobce na místním městském hřbitově.

Petera a synové[editovat | editovat zdroj]

Po otcově smrti převzali řízení firmy synové Theodor, Josef a Robert. Výroba byla ve stejném roce přesunuta do nového továrního areálu. Podnik nadále prosperoval, roku 1908 pak továrna vyrobila svou první automobilovou karoserii, na vůz z automobilky RAF (Reichenberger Automobilfabrik) z Liberce. Značka Petera se pak s nástupem automobilismu prosadila především výrobou karosérií, jeden z vyrobených kusů byl vyroben speciálně pro císaře Františka Josefa I. V období první republiky patřila karosárna Petera a synové mezi tři nejlepší v Československu, spolu vysokomýtským Sodomkou a strašnickou karosárnou O. Uhlík. V březnu 1946 byl podnik znárodněn a začleněn do nově vzniklých AZNP jako závod Vrchlabí. [1]

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Ignác Theodor Petera se oženil s Annou, rozenou Košťálovou, počali spolu celkem devět dětí. Tři nejstarší synové Theodor, Josef a Robert, a následně jejich potomci, se v následujících desetiletích zapojovali do činnosti v karosárně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KRÁLÍK, Jan. Škoda 1203. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 136 s. ISBN 978-80-247-3383-8. S. 33. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]