Karosárna Uhlík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karosárna Uhlík
Karosárna Uhlík
Karosárna Uhlík
Základní informace
Výstavba1927
Poloha
AdresaÚvalská 737/34, Praha 10 - Strašnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karosárna Uhlík (Nová karosárna O. Uhlík, továrna karoserií Praha Strašnice) je bývalý průmyslový areál v Praze v ulici Úvalská.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výrobce automobilových karoserií Oldřich Uhlík založil se dvěma společníky svůj první podnik v Holešovicích na rohu ulic Plynární a Argentinská. Později svůj podíl ve firmě svým společníkům prodal a roku 1927 založil novou firmu ve Strašnicích v Úvalské ulici. Stavbu výrobny zadal firmě Ladislava Betky a Václava Hlaváče. Areál tvořila administrativní část při ulici Úvalská a budovy karosárny, strojovny, lakovny a skladišť, zastřešené železobetonovou konstrukcí a rozmístěné kolem velkého manipulačního dvora.

Ve třicátých letech podnik patřil mezi tři nejlepší v Československu, spolu vysokomýtským Sodomkou a vrchlabským Peterou.[1] Přitom Uhlíkovy kreace byly považovány za nejelegantnější a získaly řady ocenění na domácích i zahraničních přehlídkách (Concours d'Elegance).

Karosárna vyráběla zakázkové karoserie na podvozcích československých i zahraničních výrobců. Patřily mezi ně i takové prestižní značky jako Bugatti nebo Rolls-Royce. Roku 1947 uzavřel smlouvu na výrobu karoserií pro britského výrobce sportovních vozů Donalda Healeyho.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Po znárodnění karosárny areál používal n.p. Praga a později n.p. Karosa. Oldřich Uhlík byl vystěhován do Chřibské u Děčína a zároveň mu byla zrušena nájemní smlouva na byt v pražské Mrštíkově ulici.

Po sametové revoluci získala Uhlíkova rodina v restituci karosárnu zpět.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TUČEK, Jan. Karoserie O. Uhlík (1) – Solitéry ze Strašnic [online]. automobilrevue.cz, 2014-09-03 [cit. 2019-02-17]. Dostupné online. 
  2. Jan Tuček: Karoserie O. Uhlík (1) – Solitéry ze Strašnic. In: Automobil Revue. 03.09.2014. [cit. 2017-08-14] Dostupné z WWW.
  3. Jan Tuček: Karoserie O. Uhlík (2) – Dodávky ze Strašnic. In: Automobil Revue. 24.09.2014. [cit. 2017-08-14] Dostupné z WWW.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Lukáš, ed. a VALCHÁŘOVÁ, Vladislava, ed. Pražský industriál: technické stavby a průmyslová architektura Prahy: průvodce. 2., rozš. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-01-03586-3. Kapitola 11: Strašnice. S. 207, č.253.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]