IX. sjezd Komunistické strany Číny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IX. sjezd Komunistické strany Číny (čínsky pchin-jinem Zhōngguó Gòngchǎndǎng dìjiǔcì quánguódàibiǎodàhuì, znaky zjednodušené 中国共产党第九次全国代表大会) proběhl ve Pekingu ve dnech 1.24. dubna 1969. Sjezdu se zúčastnilo 1512 delegátů zastupujících 22 milionů členů Komunistické strany Číny.

Sjezd se sešel během probíhající kulturní revoluce, kdy organizace strany (i státu) byla rozvrácena a silně závisela na armádě. Politickou zprávu ústředního výboru přednesl sjezdu Lin Piao, maoismus byl oficiálně přijat za ideologii strany, Mao Ce-tungova teorie nepřetržité revoluce a masové demokracie byla začleněna do nových stanov strany. Lin Piao byl označen za Maova nástupce, naopak Liou Šao-čchi a Teng Siao-pching odsouzeni.

Sjezd zrušil ústřední kontrolní komisi a sekretariát ústředního výboru; zvolil 9. ústřední výbor o 170 členech a 109 kandidátech, v němž téměř polovinu tvořili vojáci. Ústřední výbor poté zvolil 9. politbyro o jednadvaceti členech (Mao Ce-tung, Lin Piao, Čou En-laj, Čchen Po-ta, Kchang Šeng, Jie Čchün, Jie Ťien-jing, Liou Po-čcheng, Ťiang Čching, Ču Te, Sü Š’-jou, Čchen Si-lien, Li Sien-nien, Li Cuo-pcheng, Wu Fa-sien, Čang Čchun-čchiao, Čchiou Chuej-cuo, Jao Wen-jüan, Chuang Jung-šeng, Tung Pi-wu a Sie Fu-č’) a čtyřech kandidátech (Ťi Teng-kchuej, Li Süe-feng, Li Te-šeng a Wang Tung-sing). K běžnému řízení strany vybral ze členů politbyra pětičlenný stálý výbor (Mao Ce-tung, Lin Piao, Čou En-laj, Čche Po-ta a Kchang Šeng) a zvolil Mao Ce-tunga předsedou a Lin Piaoa místopředsedou ústředního výboru.

Poté, co se roku 1978 nejvlivnějším předákem KS Číny stal Teng Siao-pching, byl v rámci politických změn přehodnocen i IX. sjezd, který byl prohlášen za „nesprávný ideologicky, politicky i organizačně. Závěry sjezdu byly celkově mylné.“

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 9th National Congress of the Communist Party of China na anglické Wikipedii.