V. sjezd Komunistické strany Číny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova ve Wu-chanu, ve které se konalo zahajující zasedání sjezdu, nyní muzeum sjezdu

V. sjezd Komunistické strany Číny (čínsky pchin-jinem Zhōngguó Gòngchǎndǎng dìwǔcì quánguódàibiǎodàhuì, znaky zjednodušené 中国共产党第五次全国代表大会) proběhl ve Wu-chanu ve dnech 27. dubna9. května 1927. Sjezdu se zúčastnilo na 80 delegátů zastupujících 57 967 členů Komunistické strany Číny.

Bezprostředně před sjezdem, od 12. dubna 1927 velitel kuomintangské armády Čankajšek zrušil dohodu o spolupráci s komunisty a naopak je začal vyvražďovat. V té době se většina členů ÚV KS Číny nacházela ve Wu-chanu, aby pomohli tamní vládě, složené z reprezentantů levého křídla Kuomintangu a komunistů.

Významnou úlohu ve sjezdové debatě sehrál představitel Kominterny indický komunista Mánabendra Náth Ráy. Sjezd přijal strategii strany v duchu rezoluce o čínské otázce 7. rozšířeného zasedání IKKI (výkonného výboru Kominterny) z prosince 1926: zkrizoval postoje Čchen Tu-sioua, označené za pravou úchylku, totiž jeho odmítání vůdčí role proletariátu v revoluci, kterou přenechával buržoazii; nicméně praktická opatření pro nápravu situace předložena nebyla. Sjezd za hlavní aktuální úkol prohlásil provedení agrární revoluce a vytvoření rolnické revoluční moci.

Celkově politické rozhodnutí sjezdu odrážely přání části čínských i kominternovských komunistů udržet jednotu bloku KS Číny a Kuomintagu, za cenu vzdání se nejvíce radikálních programových požadavků. Podle sjezdové rezoluce tak komunisté chtěli „dosáhnout plné jednoty všech demokratických sil pod vlajkou Kuomintangu. V této etapě revoluce je hlavním úkolem proletariátu upevnění Kuomintangu jako svazu revolučních sil.“

Sjezd zvolil 5. ústřední výbor o 31 členech a 14 kandidátech, generálním tajemníkem výboru byl zvolen Čchen Tu-siou. Ústřední výbor poté k běžnému řízení strany vybral 5. politbyro o osmi členech a dvou kandidátech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku V съезд КПК na ruské Wikipedii.