Ústřední poradní komise Komunistické strany Číny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ústřední poradní komise Komunistické strany Číny (čínsky pchin-jinem Zhōngguó Gòngchǎndǎng zhōngyāng gùwèn wěiyuánhuì, znaky zjednodušené 中国共产党中央顾问委员会) byl v letech 1982–1992 jeden z nejvyšších centrálních orgánů Komunistické strany Číny.

Ústřední poradní komisi volil sjezd strany z bývalých vysokých funkcionářů strany, kteří měli věk více než 70 let a délku členství ve straně více než 40 let. Jejím úkolem bylo poskytování rad a konzultací ústřednímu výboru a dalším ústředním stranickým orgánům. Členové komise měli právo účastnit se jednání ústředního výboru, místopředsedové komise měli právo účastnit se jednání politbyra (obojí bez práva hlasovat).[1] Vznik komise urychlil obměnu stranických a státních orgánů, protože zasloužilí funkcionáři mohli být odvoláni z výkonných funkcí a převedeni do role poradců bez újmy na jejich důstojnosti a prestiži. Komise naplněná veterány komunistického hnutí se stala oporou konzervativních sil oponujících ekonomickým a politickým reformám prováděným v 80. letech.

Poprvé byla komise zvolena na XII. sjezdu v září 1982, v počtu 172 členů. V září 1985 v souvislosti se změnami ve složení vedení strany a odchodu mnohých starých funkcionářů bylo z komise odvoláno 36 členů a nově zvoleno 56 členů, takže pak měla 182 členů. Na XIII. sjezdu v říjnu/listopadu 1987 byla zvolena v novém složení o 200 členech. XIV. sjezd v říjnu 1992 komisi zrušil.

Vedení komise zvolené v září 1982:

Vedení komise zvolené v září 1985:

Vedení komise zvolené v listopadu 1987:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Центральная комиссия советников КПК na ruské Wikipedii a 中国共产党中央顾问委员会 na čínské Wikipedii.

  1. BAUM, Richard. Burying Mao: Chinese Politics in the Age of Deng Xiaoping. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1994. 508 s. ISBN 0691036373. S. 145. (anglicky)