Horní končetina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Horní končetinou se v lidské anatomii odkazuje na to, co běžně známe jako paže, tzn. oblast od ramene po konečky prstů. Zahrnuje celou končetinu, proto není synonymem pojmu paže.

Oddíly[editovat | editovat zdroj]

Anatomicky se horní končetina skládá z následujících částí:

Žíly[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Žíla (biologie)#Žíly v lidském těle.
  1. hluboké žíly – probíhají shodně směrem k trupu se stejnojmennými tepnami, až do úrovně pažní tepny (a. brachialis) jsou zdvojené a mají četné chlopně a příčné spojky
  2. povrchové (podkožní)
    1. Rete venosum dorsale manus – je asymetrická žilní pleteň na hřbetu ruky
    2. vena basilica – jde z pleteně po vnitřní straně předloktí na vnitřní stranu paže, kde proniká fascií skrze hiatus basilicus a spojuje se s venae brachiales (pažními žilami) v podpažní žílu.
    3. vena cephalica – jde z pleteně po zevní straně předloktí, nad pažním bicepsem do rýhy (sulcus deltoideopectoralis) a dále do trigonum deltoideopectorale, kde proráží fascii (fascia clavi pectoralis) a ústí do podpažní žíly (vena axillaris).
    4. vena mediana cubiti – žíla, která spojuje obvykle šikmo v. cephalicu a v. basilicu v loketní jámě (fossa cubiti). Používá se k odběru krve.

Paže u živočichů[editovat | editovat zdroj]

Někteří živočichové mají přední končetiny druhotně redukované (zakrnělé). Typickým příkladem je pravěký dravý dinosaurus druhu Tyrannosaurus rex, u kterého byly přední končetiny zhruba stejně dlouhé jako lidské (ale přesto mnohem silnější).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. Největší nesmysly tradované o druhu Tyrannosaurus rex. OSEL.cz [online]. 12. listopadu 2021. Dostupné online.  (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]