Haploskupina K (Y-DNA)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Haploskupina K je haploskupina chromozómu Y lidské DNA, která je charakterizována genetickým markerem M9.

Haploskupina K vznikla zhruba před 40 000 lety na území dnešního Íránu nebo v jižní části Střední Asie. Je předkem téměř všech obyvatel severní polokoule, tedy Evropanů, Asiatů a původních obyvatel amerického kontinentu. Dále k ní patří obyvatelé Melanésie, což dokládá dávné vazby mezi obyvateli Eurasie a Oceánie.

Tato haploskupina se vyčlenila z haploskupiny F (M89). Mezi hlavní podskupiny patří haploskupina K2 (M70), L (M20), M (M4), NO (M214) (včetně podskupin N a O) a P (M45) (včetně podskupin Q a R). Haploskupiny K1, K3, K4, K5, K6 a K7 se vyskytují velmi zřídka mezi obyvateli Eurasie, Oceánie a Severní Afriky.

Haploskupina K2 (M70) se vyskytuje řídce na území Afriky, Jihozápadní Asie, Jižní Asie a Jižní Evropy, ojediněle pak v celé Evropě. Mezi nositele této haploskupiny patřil Thomas Jefferson. Haploskupina K2 byla zjištěna též u Iráčanů a Somálců. Později se nositelé mutace M70 přesunuli jižněji do Afriky. Zde se haploskupina K2 vyskytuje především v Egyptě, Ománu, Tanzanii, Etiopii a Maroku.

Podskupiny[editovat | editovat zdroj]


Haploskupiny chromozómu Y lidské DNA (Y-DNA)

Poslední společný předek (Y-DNA)
|
A BR
B CR
C DE F
D E G H IJ K
I J L M NO P
N O Q R

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haplogroup K (Y-DNA) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]