Haploskupina R (Y-DNA)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Haploskupina R je haploskupina chromozómu Y lidské DNA, která je charakterizována genetickým markerem M207.

Haploskupina R se vyčlenila z haploskupiny P a to zhruba před 30 000 až 35 000 lety někde v oblasti severozápadní Asie. Většina jejich raných forem a stejně tak i blízce příbuzná haploskupina Q se však dnes nachází ve Střední Asii, Jižní Asii, Austrálii, na Sibiři, mezi původními obyvateli amerického kontinentu, v Egyptě a Kamerunu.

Haploskupina R 
Haploskupina R1 
 

 Haploskupina R1a

 Haploskupina R1b

 Haploskupina R2

Většina nositelů haploskupiny R patří k haploskupině R1, charakteristické genetickým markerem M173. R1 je běžná na území Evropy a západní Eurasie. Předpokládá se, že její rozšíření souvisí s rekolonizací Evropy po ústupu ledovce. Mezi její hlavní podskupiny patří R1a (SRY1532) a R1b (M343).

Jednou z izolovaných skupin, které patří k haploskupině R1*, jsou původní obyvatelé severního Kamerunu. To se vysvětluje migrací starodávné eurasijské populace zpět do Afriky. Některé výzkumy objevily ve zdejší populaci též stopy haploskupiny K2, což potvrzuje blízkost těchto lidí s eurasijskou populací. Některé blízce příbuzné vzorky kamerunské R1b1* byly nalezeny v Egyptě. Řada severokamerunských obyvatel mluví čadskými jazyky, které se považují za starobylou větev afroasijské jazykové rodiny; do stejné jazykové rodiny patřil dnes již zaniklý jazyk starých Egypťanů.

Haploskupina R* byla zaznamenána mezi Austrálci.


Haploskupiny chromozómu Y lidské DNA (Y-DNA)

Poslední společný předek (Y-DNA)
|
A BR
B CR
C DE F
D E G H IJ K
I J L M NO P
N O Q R

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haplogroup R (Y-DNA) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]